Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Αυγ 17th, 2016

Σκλήρυνση της πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ο Ν.Ξυδάκης

567756Σκλήρυνση της πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι των μειονοτήτων στην Τουρκία, διαβλέπει ο Νίκος Ξυδάκης αναφερόμενος στην απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου και σε άλλες κινήσεις όπως η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία και η στάση του έναντι των Κούρδων.

Κληθείς να σχολιάσει, την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες ο Προκόπης Παυλόπουλος ζητούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και επέκρινε την απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε πλήρως τον ΠτΔ.

Το κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι η Τουρκία, παγίως και διαρκώς αρνείται και, μάλιστα εξοργίζεται και δημιουργεί διπλωματικές εντάσεις οσάκις τίθεται θέμα, είτε γενοκτονίας των Αρμενίων, είτε των Ποντίων.

Εμείς, πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στον Σκάι,, ορθώς επισημαίνουμε αυτά τα θέματα που έχουν καταγραφεί ιστορικά.

Αυτό που έπρεπε να κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος το κάνει, είπε ο ΑΝΥΠΕΞ, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να απαντήσει στην παράδοξη, εκ πρώτης όψεως, αλλά εξηγήσιμη απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, η οποία εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον εξισλαμισμό του πολιτεύματος και το οποίο είναι ανησυχητικό, γιατί παραβιάζει και θρησκευτικές ελευθερίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία υπάρχουν, ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει συνεννόηση και σε άλλα υπάρχουν διαφορές.

Ο Ν. Ξυδάκης σημείωσε ότι παρατηρείται μια όξυνση στην στάση της Τουρκίας επικαλούμενος την απόφαση για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, την υπόθεση της Παναγίας Σουμελά, την σκλήρυνση στο κουρδικό, τονίζοντας ότι όλα αυτά έχουν προφανώς σχέση και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σε ερώτηση για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία και θα αποφασίσει για την έκδοσή τους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου θα ακολουθήσει την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo