Λιβύη:Στον έλεγχο κυβερνητικών δυνάμεων ακόμη μια συνοικία της Σύρτης

97878979Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη 16 Αυγούστου, ότι ανακατέλαβαν μια από τις τελευταίες συνοικίες τις οποίες διατηρούσαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην παράκτια πόλη της Σύρτης.

«Η συνοικία υπ’ αριθμόν 2 απελευθερώθηκε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρέντα Ίσα, εκπρόσωπος του κέντρου Τύπου των κυβερνητικών δυνάμεων.

Δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί επίθεση στη συνοικία υπ’ αριθμόν 2, στη βορειοδυτική Σύρτη, με άρματα μάχης και με την υποστήριξη όλμων, όπως μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μία ημέρα νωρίτερα, έκαναν έρευνες και αποναρκοθέτησαν διάφορες περιοχές που απέσπασαν από τους τζιχαντιστές τις τελευταίες ημέρες.

Οι δυνάμεις της νέας κυβέρνησης στην Τρίπολη μπήκαν στη Σύρτη την 9η Ιουνίου στο πλαίσιο της προσπάθειας να εκδιωχθούν από αυτήν οι τζιχαντιστές. Το ΙΚ είχε μετατρέψει την πόλη αυτή σε προπύργιό του στη Λιβύη από τον Ιούνιο του 2015.

Με τη βοήθεια βομβαρδισμών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μετά την 1η Αυγούστου — ως την περασμένη Τετάρτη είχαν γίνει 48 επιδρομές, σύμφωνα με τη Διοίκηση Αφρικής του αμερικανικού Πενταγώνου — οι δυνάμεις αυτές κατάφεραν την περασμένη Τετάρτη να καταλάβουν το αρχείο των τζιχαντιστών.

Ο Ίσα είχε πει τότε ότι οι τζιχαντιστές δεν διατηρούσαν υπό τον έλεγχό τους πλέον παρά μόνο τις συνοικίες 1, 2 και 3 καθώς κι ένα σύμπλεγμα αποτελούμενο από βίλες κοντά στην ακτή, έναν τομέα που οι δυνάμεις της ΚΕΕ ανακατέλαβαν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μοχάμαντ αλ Γάσρι, εκπρόσωπο των κυβερνητικών δυνάμεων, από τη Σύρτη «έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι» και πλέον οι μόνοι που απομένουν στην πόλη είναι τζιχαντιστές και μέλη των οικογενειών τους.

Ο φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσε ότι δεν είχε κανέναν άμαχο στην πόλη.

Πάνω από 300 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.800 έχουν τραυματιστεί μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Σύρτης την 12η Μαΐου, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό. Δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία για τις απώλειες στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα