Διεκόπη η εξέταση Στ.Ψυχάρη-Στις 30/8 η κατάθεση του Παν.Ψυχάρη

87987Διακόπηκε η εξέταση του Σταύρου Ψυχάρη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, καθώς τα μέλη της – κατά πλειοψηφία – αποφάσισαν πως ο πρόεδρος του ΔΟΛ δεν μπορεί ν’ απαντήσει, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, στις ερωτήσεις.

Με πρόταση του προέδρου της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλου ο εκδότης δεν θα καταθέσει. Την πρόταση υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ διαφώνησε η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια συζητήθηκε και αποφασίστηκε η κλήση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, γιου του Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτη Ψυχάρη, στην Επιτροπή, την Τρίτη 30 Αυγούστου, για τα δάνεια του ΔΟΛ και της Τηλέτυπος Α.Ε. στην οποία συμμετέχει.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος, που έκανε και τη σχετική πρόταση, τόνισε ότι ο μάρτυρας εκτός από διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ είναι και μέλος του ΔΣ της Τηλέτυπος (Mega).

 

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, πάντως, ο κ. Ψυχάρης έστειλε επιστολή, την οποία διάβασε η γραμματέας της Επιτροπής, στην οποία έκανε γνωστό πως πάσχει από μία μορφή πάρκινσον, ωστόσο θα ήθελε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, όχι όμως για τα δάνεια του ΔΟΛ και της Πήγασος, για τα οποία ζήτησε να απαντήσει εγγράφως.

Αναλυτικά, η επιστολή του Σταύρου Ψυχάρη προς τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής

«Καλημέρα σας.

Ονομάζομαι Σταύρος Ψυχάρης, δημοσιογράφος για περισσότερο από 50 χρόνια (από το 1963). Διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» και Πρόεδρος του Δ.Σ.του ΔΟΛ τα τελευταία 20 χρόνια. Ανέλαβα τη γενική διεύθυνση του μεγαλυτέρου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας μετά το θάνατο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη τον Δεκέμβριο του 2009.

Ευρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας με πρόσκληση που μου απηύθυνε η Επιτροπή σας και αφού μεσολάβησαν δυσάρεστα και ευχάριστα γεγονότα. Θα σας τα αφηγηθώ όλα, τόσο τα κακά όσο και τα καλά. Τα κακά νέα είναι ότι όσοι προσκαίρως ήλπιζαν σε αίσιο γι’ αυτούς τερματισμό του βίου μου απατήθηκαν. Τα καλά νέα επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι είμαι τυχερός: όχι μόνον έχω από ετών δαμάσει μια ήπια μορφή πάρκινσον αλλά ενάμιση χρόνο μετά την εγχείρηση καρδιάς (αλλαγή βαλβίδας) η υγεία μου είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Η εγχείρηση έγινε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και έμεινε άγνωστη έως τα σήμερα. Τη φέρνω σήμερα στο φως της δημοσιότητας εις πείσμα όσων ήλπιζαν ξαφνικά να απαλλαγούν από εμέ. Την προσμονή αρκετών φανέρωσε η προθυμία ορισμένων μόλις έγινε γνωστή η χρονία νόσος μου. Το έμαθαν προφανώς από διαρροή από τη Βουλή. Μερικοί μάλιστα επεδόθησαν σε δηλητηριώδεις φήμες ότι ο Ψυχάρης απέδρα (και συνεπώς ένας λιγότερο ενοχλητικός στην πολιτική σκηνή).

Είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής να αναβληθεί η εμφάνισή μου στην Επιτροπή και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεώς μου διότι έχω προφανή δυσχέρεια μακράς συνομιλίας.

Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτού θεώρησα υποχρέωσή μου να εμφανιστώ προς χάριν των απίστων Θωμάδων. Θα μπορούσα αν ήθελα και μόνο λόγω της κατάστασης της καρδιάς μου να τερματίσω τις προσδοκίες εκείνων που άλλα έχουν στο μυαλό τους.

Είμαι εδώ ενώπιον σας για να απαντήσω σε οποιαδήποτε νόμιμη ερώτηση. Διότι σήμερα μπορώ να απαντήσω μόνο μέσα στα όρια του νόμου. Στον Πρόεδρο της παρούσης Επιτροπής παραδίδω την επιστολή η οποία επισυνάπτεται προς κοινοποίηση όπου δει».

«ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ»

Με επιστολή μου προς τον κ. Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», που κοινοποιήθηκε και στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, εξέθεσα τους λόγους – υγείας – για τους οποίους δήλωσα αδυναμία να παραστώ στη συνεδρίαση στην οποία είχα κληθεί να καταθέσω.

Η επιστολή αυτή διέρρευσε. Συνοδεύθηκε από το γνωστό πλέον ορυμαγδό επιθετικών και κακόβουλων σχολίων του διαδικτύου, που πήραν όμως ενοχλητικές διαστάσεις.

Ενόψει τούτων, σε έμπρακτη αντίκρουση του θορύβου που δημιουργήθηκε και των όσων εντέχνως διακινήθηκαν, αλλά και ως αυτονόητο δείγμα σεβασμού προς τη Βουλή των Ελλήνων, παρίσταμαι σήμερα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής  και επιθυμώ να δηλώσω ότι :

α) Δεν προτίθεμαι, όπως ο νόμος το επιτρέπει, να απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν τη δανειοδότηση του ΔΟΛ, διότι για την υπόθεση αυτή, αφού είχα λάβει την ιδιότητα του υπόπτου και είχα εξεταστεί ανωμοτί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα, έχω ήδη λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, καθώς έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος μου για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία, οπότε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 2 εδ. β΄ ΚΠΔ, διάταξη η οποία έχει θεσπιστεί προς υπεράσπιση του κατηγορουμένου, ο οποίος έχει δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποιήσεώς του, ως ειδικότερη έκφραση του δικαιώματός του για «δίκαιη δίκη», που του διασφαλίζει το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, καθώς και του δικαιώματός του από το άρθρο 223 παρ. 4 ΚΠΔ να αρνηθεί την κατάθεση περιστατικών από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει η ενοχή του για αξιόποινη πράξη, δεν τίθεται, εν προκειμένω, ζήτημα «άρνησης μαρτυρίας».

β)  Σχετικά με τις δανειοδοτήσεις του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ, δεν μπορώ να εισφέρω στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής τεχνικά στοιχεία και πληροφορίες για θέματα που δεν έχω προσωπικά χειριστεί, πλην όμως μπορώ να απαντήσω εγγράφως σε τυχόν εξειδικευμένες ερωτήσεις με την επικουρία ειδικών. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να αξιοποιήσει, όπως άλλωστε ήδη έπραξε, την ένορκη κατάθεση άλλων μαρτύρων που έχουν κληθεί, και που είναι σε θέση να διατυπώσουν απόψεις για τον δανεισμό του Τηλέτυπου, ώστε να μη δυσχεραίνεται το έργο της Επιτροπής και η ολοκλήρωση των εργασιών της.

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2016

Σταύρος Π. Ψυχάρης».    

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα