Αλ.Τσίπρας:Η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

6546Στη Σόφια βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  για τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μπορίσοφ τον ρώτησε για το ταξίδι του από την Αθήνα στη Σόφια, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι ήταν καλό, όπως και ο καιρός, και ότι οι δύο χώρες είναι κοντά.

Σε ερώτηση του Έλληνα πρωθυπουργού εάν οι διακοπές του είναι κοντά, ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά. Προηγήθηκε οικογενειακή φωτογραφία με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

O Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του ΑΣΣ,τόνισε ότι με τη σημερινή σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, δημιουργείται η δυνατότητα για ένα νέο σημαντικό ξεκίνημα σε μια πολύ στενή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ευρύτερα αποσταθεροποίησης της γειτονιάς και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής, και της ευημερίας των λαών τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο λαοί, με πολύ βαθιές ρίζες παράλληλης πορείας, κάποιες φορές και διαφορών, έχουν τη σοφία να τις ξεπεράσουν και να σφυρηλατήσουν σχέση πολύ εποικοδομητική, αμοιβαία επωφελή για τους δυο λαούς και την περιοχή μας, που βρίσκεται σχεδόν πάντα σε εντάσεις αλλά που ιδίως στις μέρες μας είναι μια περιοχή ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη. Τόνισε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δυο χωρών που βρίσκονται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

«Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονιά μας διαπιστώνει κανείς ότι η ανάγκη συνεργασίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, και ότι βιώνουμε στην ευρύτερη περιοχή, και οι δύο χώρες, τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική, και την κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη «που ευτυχώς οι χώρες μας ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας είναι έξω από αυτή την κρίση». Υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μας θα βοηθήσει για να παραμείνουμε έξω από αυτή την κρίση». Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία και η ανάγκη να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας σε μια κατεύθυνση μιας Ευρώπης καλύτερης, κοινωνικής και δημοκρατικής, επιτάσσουν τη στενότερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με μια ευέλικτη πολιτική προς όφελος των δυο κρατών, είπε ο κ. Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, χαρακτηρίζονται από προσωπική σχέση και κατανόηση. Σημείωσε ότι στις συνθήκες και περιόδους κρίσης πάντα ήμασταν ο ένας στο πλευρό του άλλου, γιατί η περιοχή μας χρειάζεται σταθερότητα και πως παρότι οι δύο κυβερνήσεις προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, είναι σύμφωνοι στα ζητήματα κρίσιμης σημασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τη Βουλγαρία που έμεινε στο πλευρό της Ελλάδας και στην προσφυγική και την οικονομική κρίση, και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Μπόικο Μπορίσοφ να επισκεφτεί την Αθήνα, τη Θεσσαλόνικη, την Αλεξανδρούπολη, ώστε να διαπιστώσουν βήμα-βήμα την πρόοδο των πρωτοβουλιών τους. Είπε ακόμη ότι θα βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία.

Η ατζέντα συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας

  •  Ενέργεια: Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και του αζέρικου φυσικού αερίου αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και θα διοχετεύεται στους αγωγούς TAP και IGB, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
  • Πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο: Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι παράλληλα η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με τη Βουλγαρία, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, τις σχέσεις με τη Ρωσία.
  • Οικονομία – Υποδομές: Βασικά σημεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελούν επιπλέον η διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές, η σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας-Αλεξανδρούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά) ανοίγοντας προοπτική για το εμπόριο με τη Ρωσία. Επιπλέον, θα υπογραφούν συμφωνίες για τον τουρισμό, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου.
  • Αμυντική συνεργασία: Της συνόδου προηγήθηκε η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική βιομηχανία.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα