ΗΠΑ για Σουδάν:Όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη

566576Οι ΗΠΑ, προστάτιδα δύναμη της ανεξαρτησίας του Νότιου Σουδάν, διεμήνυσαν χθες ότι οι πρωταγωνιστές της εμφύλιας σύρραξης στη χώρα που ευθύνονται για «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» θα οδηγηθούν μια μέρα ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Ουάσινγκτον, η οποία ήταν μια από τις δυνάμεις που συνέβαλαν καθοριστικά να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011 η χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής, δεν έχει καταφέρει μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, τον Δεκέμβριο του 2013, να επιβάλει την τήρηση μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην ηγέτη των ανταρτών και αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ.

Τις τελευταίες εβδομάδες «υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για σφαγές αμάχων» καθώς και «ομαδικούς βιασμούς γυναικών και κοριτσιών που είχαν καταφύγει σε εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών από κυβερνητικούς στρατιώτες», επισήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Η αμερικανική διπλωματία αναφέρθηκε στην καταγραφή από τον ΟΗΕ «τουλάχιστον 120 κρουσμάτων σεξουαλικής βίας» μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών πριν από τρεις εβδομάδες στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, τη Τζούμπα, ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους οπαδούς του Μάκαρ.

Αυτοί οι οποίοι είναι «υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (…) θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Η Ουάσινγκτον απαίτησε εξάλλου «τον άμεσο τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων και την πλήρη τήρηση της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την 11η Ιουλίου και της συμφωνίας ειρήνης», που παραμένει ανεφάρμοστη.

Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού», προειδοποίησε την Πέμπτη μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος επί εβδομάδες καλεί τα κράτη μέλη του να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στο κράτος αυτό και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος όσων αρνούνται να εφαρμόσουν τη συμφωνία ειρήνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα