Σε κίνδυνο η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το πρσφυγικό

Press, volunteers and locals greet an inflatable boat carrying Syrian refugees as it arrives on the northern shore of the island of Lesbos in the evening. There is hardly any organised help for the refugees in Lesbos.  Volunteers from the UK, the Netherlands, Denmark and Norway are among the people who provide water, dry clothes and assistance for the newly arrived refugees. Around 2.000 refugees arrive on Lesbos island on most days.   The summer of 2015 saw a huge increase in the number of migrants and refugees arriving in Italy and Greece, wanting to enter the European Union and make their way to Northern Europe to find work or claim asylum. Greece has become a major transit country for people making the short crossing from the Turkish mainland to Greek islands near the Turkish coast.

Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία,δεν υπήρξε άνθρωπος που πίστεψε ότι το προσφυγικό και η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση-είτε συμφωνούσε κάποιος με αυτή,είτε όχι- θα μείνει ανεπηρέαστη.

Η Τουρκία ωθείτε  αδιαμφισβήτητα πλέον όλο και  βαθύτερα σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, το οποίο όχι μόνο τορπιλίζει τα όποια δημοκρατικά στοιχεία μπορεί να είχαν απομείνει  στο εσωτερικό της,αλλά θέτει σε κίνδυνο πλέον και τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι όχι μόνο.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μια συνεχής ροή μεταναστών,για την οποία οι ελληνικές αρχές μπορεί να σημειώνουν ότι ακόμα δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς φαίνεται ότι η συμφωνία εξακολουθεί να τηρείται από την Τουρκία,ωστόσο όπως τονίζουν βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή αφού ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος.

Μη ξεχνάμε,όσο καθησυχαστικό κι αν ήταν το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο,ότι πριν λίγες ημέρες  μετά το πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε τους τούρκους παρατηρητές από τα ελληνικά νησιά, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία για το κατά πόσο πρόκειται για μία κίνηση του Ερντογάν που αμφισβητεί τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας .

Άλλωστε,ο ίδιος ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για αυξημένο κίνδυνο ακύρωσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας στο μεταναστευτικό.

Σε συνέντευξή του επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση», είπε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Kurier. Εάν αυτό συμβεί, «μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη» μαζικά, συνέχισε ο Γιούνκερ.

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, είχε αποτέλεσμα την ανάσχεση της ροής των μεταναστών και των προσφύγων, όμως η αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον του Ερντογάν δημιούργησε φόβους στην ΕΕ ότι ενδέχεται να ακυρωθεί.

Οι εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία οδήγησαν σε χιλιάδες συλλήψεις στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις θέσεις τους στα σημαντικότερα υπουργεία της τουρκικής κυβέρνησης.

Τρεις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η ομάδα των Τούρκων αξιωματούχων που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα ανακλήθηκε στην Τουρκία και δεν αντικαταστάθηκε.

Ακόμη, στη συνέντευξή του στην Κουρίρ ο Γιούνκερ δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τις πρόσφατες εξελίξεις εντός ΕΕ, ειδικά στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.

«Στην Πολωνία, οι ενέργειες της κυβέρνησης καταφέρνουν πλήγμα στο κράτος δικαίου», ενώ «παρατηρώ με ανησυχία τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα όσον αφορά (τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ συμφώνησε να ανακατανέμει) τους μετανάστες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία τριών μηνών στην κυβέρνηση της Πολωνίας για την επανεξέταση της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, επικαλούμενη την προστασία του κράτους δικαίου.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνέκρινε τη μετανάστευση με «δηλητήριο» για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται ούτε έναν μετανάστη».

«Εάν οργανώνονται δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των συμβουλίων υπουργών (της ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε η ασφάλεια του δικαίου διατρέχει κίνδυνο», εκτίμησε ο Γιούνκερ.

«Η Κομισιόν θα έπρεπε πραγματικά—αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί—να κινήσει μια διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας για παραβίαση των (ευρωπαϊκών) συνθηκών. Αλλά ο κ. Όρμπαν θα δήλωνε σε αυτή την περίπτωση ότι η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή παραπέμπει τον ουγγρικό λαό σε δίκη», επισήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα