Η Ρωσία ζητεί συμμετοχή των ΗΠΑ στη φύλαξη αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

02896Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατέψουν τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, δήλωσε ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έπειτα από συνάντηση μαζί του στη Μόσχα.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν για την ευθύνη της επίθεση σε αυτοκινητοπομπής κοντά στο Χαλέπι τη Δευτέρα, η οποία διέκοψε τη συμφωνία εκεχειρίας στη χώρα. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ευθύνη ανήκει σε ρωσικά μαχητικά, το οποίο αρνείται η Μόσχα, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ένα μη επανδρωμένο σκάφος των ΗΠΑ βρισκόταν στην περιοχή όταν έγινε η επίθεση.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος συναντήθηκε ιδιαιτέρως με τον Πούτιν για περίπου μία ώρα την Τετάρτη, δήλωσε ότι ο ρώσος ηγέτης αρνείται τη συμμετοχή της Ρωσίας στο συμβάν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο Πούτιν έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Η επιθυμία του Πούτιν, είπε ο αντικαγκελάριος, είναι «να μην είναι διαθέσιμη μόνο η Ρωσία με τις δικές της δυνάμεις για την παρακολούθηση τέτοιων αποστολών», αλλά να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ.
«Αυτό αποτελεί μία από τις μεγάλες διαφωνίες – ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό – τουλάχιστον μέχρι στιγμής», επισήμανε ο Γκάμπριελ, ο οποίος προέτρεψε τον ρώσο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει το κύρος του για να πείσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αποκλιμακώσει την ένταση στη Συρία.

Η Γερμανία πιστεύει ότι ο συριακός στρατός συμμετείχε στην επίθεση, είπε ο Γκάμπριελ στον Πούτιν. «Ασφαλώς δεν συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ως υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, ο Γκάμπριελ βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα (21-22/9) για συναντήσεις με αντιπροσώπους γερμανικών εταιρειών στη χώρα και με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου στο πρακτορείο Sputnik.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα