Δημοσκόπηση:Ποιά είναι η γνώμη των πολιτών απέναντι σε Ευρώ-ΕΕ

βνωνβΣε υψηλά ποσοστά παραμένει ο ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του πολιτικού βαρόμετρου της Public Issue για την εφημερίδα “Αυγή”.

Συγκεκριμένα θετική γνώμη για την ΕΕ έχει το 44% των Ελλήνων και για το ευρώ θετική γνώμη έχει το 55%. Στο ερώτημα εάν γινόταν αύριο στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το Grexit, απαντά ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ το 56% και κατά το 39%.

Εντυπωσιακά μεγάλη είναι η επιθυμία των πολιτών να επιστρέψουν κάποιες εξουσίες από τις Βρυξέλλες στις εθνικές κυβερνήσεις, 72%, ενώ μόλις το 12% προτιμά το αντίστροφο.

Για το εκλογικό σύστημα που θα επέλεγαν, το 50% θέλει ένα εκλογικό σύστημα που να εξασφαλίζει τη δίκαιη επροσώπηση των μικρότερων κομμάτων, ενώ το 40% θεωρεί σημαντικότερο να εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις.

Τέλος η έρευνα δείχνει ότι οι Ελληνες έχουν πολύ θετική γνώμη για την Κίνα και τους Κινέζους, που φθάνει το 70%. Επίσης η πλειονότητα των ερωτηθέντων, 67%, βλέπει την οικονομική συνεργασία με την Κίνα ως ευκαιρία για ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα