Έκτακτη χρηματοδότηση 82,6 εκατ. ευρώ από ΕΕ για το προσφυγικό

λκξλκΤη χορήγηση στην Ελλάδα επιπλέον έκτακτης χρηματοδότησης 82,6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το υπουργείο Υγείας θα λάβει 24,2 εκατ. έκτακτης χρηματοδότησης από το AMIF, για την ενίσχυση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πρόσφυγες και συγκεκριμένα για την παροχή ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας και των δομών επιδημιολογικής παρακολούθησης.

Επιπλέον, 58,4 εκατ. ευρώ θα λάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη φιλοξενία, την εστίαση, την υγειονομική περίθαλψη και τη μεταφορά των προσφύγων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, με αυτή την επιπλέον χρηματοδότηση, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τις αρχές του 2015, φτάνει τα 345 εκατ. ευρώ.

Τα εν λόγω κεφάλαια έχουν διατεθεί στις ελληνικές αρχές, σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό έρχεται να προστεθεί στα 509 εκατ. (294,5 εκατ. ευρώ από AMIF και 214,7 εκατ. ευρώ από το ISF) ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.

Αυτές οι νέες επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης αποτελούν συνέχεια παρόμοιας βοήθειας που είχε δοθεί νωρίτερα το 2016, για την κάλυψη των αναγκών της περιόδου από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο.

Με αυτή την πρόσθετη χρηματοδότηση, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης  που χορηγείται για δραστηριότητες στην Ελλάδα ανέρχεται σε 345 εκατ. ευρώ από την αρχή του 2015, ποσό που περιλαμβάνει τη στήριξη προς τις ελληνικές αρχές, τους οργανισμούς της ΕΕ, τις διεθνείς οργανώσεις και τις ΜΚΟ. Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης έρχεται να προστεθεί στα 509 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 (294,5 εκατ. ευρώ από το ΤΑΜΕ και 214,7 εκατ. ευρώ από ΤΕΑ).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα