Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Ιούλ 22nd, 2016

Συνάντηση Ν.Κοτζιά-Κασουλίδη με θέμα το κυπριακό και τις εξελίξεις στην Τουρκία

ξνξνξΗ πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, με έμφαση στο θέμα της ασφάλειας, οι επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία και η ελληνο-κυπριακή συνεργασία στο πλαίσιο των τριμερών συμφωνιών, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης εργασίαςς που είχαν το μεσημέρι, στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε για άλλη μία φορά την υποστήριξή της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως «έχουμε κάνει σοβαρά βήματα». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη, αυτή η λύση να είναι παραγωγική και δημοκρατικά ορθή, «δηλαδή να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και να απομακρυνθούν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής».

Ο κ. Κασουλίδης χαρακατήρισε παραγωγική τη συνάντηση και υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος που θα κάνει όλους τους Κύπριους πολίτες να νιώθουν εξίσου ασφαλείς, είτε είναι Ελληνοκύπριοι, είτε είναι Τουρκοκύπριοι. Όπως σημείωσε, σε ένα τέτοιο σύστημα δεν χωρούν, ούτε συνθήκες εγγυήσεως, ούτε παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.

«Και εσείς και εγώ μεγαλώσαμε με το κυπριακό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς καλωσορίζοντας τον Κύπριο ομόλογό του στο υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η ελληνική Δημοκρατία και ειδικότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών νιώθει πάντα μία χαρά και μία ευθύνη όταν έρχεστε στην Αθήνα».

Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως προσβλέπει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία και φιλική σχέση τους, «διότι μπαίνουμε και στα βαθιά νερά ενός θέματος που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, που έχει πρώτο λόγο η Ελλάδα, σαν απερχόμενη εγγυήτρια δύναμη, που είναι το θέμα της ασφάλειας». «Οριστικά απερχόμενη», παρατήρησε σε αυτό το σημείο ο κ. Κοτζιάς.

«Αυτό είναι το κύριο θέμα που θα μας απασχολήσει- θα ήθελα να το δούμε μαζί- αλλά μετά έχουμε να μιλήσουμε λίγο για τη γείτονά μας χώρα, με τις εξελίξεις της, πώς τις βλέπετε, πώς τις βλέπουμε», σημείωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo