Με τις Ζωές των Δικών μας Ανθρώπων Εξοφλούμε τους Δανειστές!

Άρθρο του Σπύρου Κότσια


Ενεοί παρακολουθούμε το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι πυρκαγιές που έπληξαν  την Ανατολική και Δυτική Αττική. Η Χώρα μας για μία ακόμη φορά θρηνεί τόσα πολλά θύματα μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ενώ οι ζημίες στις περιουσίες των κατοίκων είναι ανυπολόγιστες.

Αυτό που συνέβη, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ραφήνας, στο Μάτι, στο Νέο Βουτσά και στο Πικέρμι, χαρακτηρίζεται από όλους τους ειδικούς σαν πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο, το οποίο οι εμπλεκόμενοι με την πολιτική προστασία φορείς προσπάθησαν να το αντιμετωπίσουν με ηρωισμό και αυτοθυσία, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία αν κρίνουμε από το τελικό αποτέλεσμα.

Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες τόσων χρόνων που διαμόρφωσαν οικισμούς τέρατα κτισμένους πάνω σε ρέματα, με δρόμους στενούς και στις περισσότερες περιπτώσεις αδιέξοδους, με καταπατήσεις και του ελάχιστου δημόσιου χώρου, τις οποίες δυστυχώς ανέχθηκαν τόσο το Κράτος όσο και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αφαίρεση της δασοπυρόσβεσης από τους φυσικούς φορείς που είναι τα δασαρχεία και η διάλυση όλου του πλέγματος της πυροπροστασίας που υπήρχε,   φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές με τις εκατόμβες των θυμάτων.

Την κατάσταση επιδείνωσε η εφαρμογή της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που μας έχουν επιβάλλει οι τοκογλύφοι της ΕΕ και της Γερμανίας, στα πλαίσια της οποίας έχουν γίνει σοβαρές περικοπές σε υλικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, που καθιστούν προβληματική την παρέμβαση στις  περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.   Οι πολιτικές των μνημονίων, τις οποίες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με συνέπεια εφάρμοσαν από το 2010 για να σώσουν υποτίθεται τη χώρα, εκτός της οικονομικής και ανθρωπιστικής καταστροφής που έχουν προκαλέσει, επιδεινώνουν περιβαλλοντικά προβλήματα των οποίων οι συνέπειες είναι πλέον εμφανείς και στη δική μας χώρα. Η υπερθέρμανση και η ένταση των καιρικών φαινομένων πλήττουν ολοένα και περισσότερες περιοχές της Ελλάδος εντείνοντας τις συνέπειες φυσικών καταστροφών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε  ότι, ο συνωστισμός που παρατηρείται στις παραλίες της Αττικής και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων, εξαιτίας της αδυναμίας πολλών συμπολιτών μας να πραγματοποιήσουν, μαζί με τις οικογένειές τους,   ολιγοήμερες έστω διακοπές, συνέβαλε στην αύξηση των θυμάτων της πυρκαγιάς.  . Στη θέση τη δικιά τους θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας μαζί με τα παιδιά του και αυτό είναι το τραγικότερο όλων στην προκειμένη περίπτωση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην  κριτική τους δεν αναφέρονται στις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, δεν κάνουν κουβέντα για τα μνημόνια και τις επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, θέτουν στο απυρόβλητο της κριτικής  τους τοκογλύφους και τους οικονομικούς δολοφόνους του Ελληνικού Λαού ενώ  την ίδια στιγμή εξαπολύουν μύδρους εναντίον της Κυβέρνησης.

Την κατηγορούν ότι ευθύνεται    για το ξεχαρβάλωμα του κρατικού μηχανισμού και ξεχνούν ότι αυτοί πρώτοι δέχτηκαν με δουλικό τρόπο να εφαρμόσουν τις πολιτικές που τους επέβαλε η τρόικα και με βάση τις οποίες διέλυσαν κυριολεκτικά το κοινωνικό κράτος και κατέστησαν το δημόσιο ανίκανο να παρέμβει για να εξασφαλίσει στους πολίτες   στοιχειώδη εξυπηρέτηση και ασφάλεια.

Υπενθυμίζουμε ότι,  στις μνημονιακές  κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά -Βενιζέλου, εξέχων στέλεχος και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρξε ο σημερινός αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέσμιος των νεοφιλελεύθερων ψυχώσεών του δηλώνει απερίφραστα ότι θα συρρικνώσει  ακόμη περεταίρω το δημόσιο τομέα και θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτόν. Προκειμένου μάλιστα να γίνουν  περισσότερο πιστευτοί στους δανειστές, αυτός και το κόμμα του, μόλις πριν λίγους μήνες αρνήθηκαν να συναινέσουν στην πρόσληψη 343 οδηγών και 1157 μάχιμων πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.

Όσον αφορά την Κυβέρνηση πληρώνει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τα επίχειρα της πολιτικής που τον Αύγουστο του 2015 αποφάσισε να ακολουθήσει. Ο κ Τσίπρας  και το οικονομικό του επιτελείο νόμισαν ότι θα καταφέρουν να κάνουν πράξη το ρητό Και τούτο ποιείν  κα κείνο μη αφιέναι, δυστυχώς αποδείχτηκε μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες ότι δεν το μπορούν. Για τρία ολόκληρα χρόνια η Κυβέρνηση προσπαθεί να συνταιριάξει την ικανοποίηση των συμφερόντων των δανειστών με την εξυπηρέτηση στοιχειωδών αναγκών του λαού. Δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις οι δανειστές βγαίνουν κερδισμένοι, ενώ οι λαϊκές ανάγκες καλούνται να περιμένουν την ικανοποίησή τους σε ευθετότερο χρόνο.

Την ίδια στιγμή η επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση για να διαχειριστή την τραγωδία επιβεβαιώνει αυτό που με την πρακτική της καθ’ όλη τη θητεία της έχει επιδείξει. Δηλαδή την έλλειψη αποφασιστικότητας  και την πολιτική δειλία.

Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών  επιβάλλουν  στην Κυβέρνηση πέρα από την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να αναθεωρήσει άμεσα την ασκούμενη  μέχρι σήμερα πολιτική της. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του οφείλουν να κάνουν σε χρόνο μηδέν όσα δεν έκαναν μέχρι σήμερα. Και πρώτα από όλα να καταργήσουν όλους τους νόμους  που διευκολύνουν  τη δημιουργία αυθαιρέτων, να προχωρήσουν το κτηματολόγιο και να τελειώνουν με τους δασικούς χάρτες, να ψηφίσουν άμεσα αυστηρή νομοθεσία για την προστασία του δάσους από τους επίδοξους καταπατητές επαναφέροντας τη δασοπυρόσβεση εκεί που πραγματικά ανήκει στη δασική υπηρεσία. Και τέλος να ανακουφίσουν με γενναία και άμεσα μέτρα τους πληγέντες συμπολίτες μας.

Κατά την εφαρμογή των μέτρων, ίσως υπάρξει αντίδραση των τοκογλύφων δανειστών οι οποίοι ενδεχομένως να ζητήσουν ισοδύναμα. Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει στις πιέσεις και στους εκβιασμούς  αλλά να τους πει ξεκάθαρα   το αυτονόητο  «Πρώτα ο Ελληνικός  Λαός και μετά εσείς». Τώρα πλέον οι φόβοι που υπήρχαν για τις ενδεχόμενες συνέπειες μιας τέτοιας στάσης έχουν ξεπεραστεί, για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν υπάρχει    τραγικότερη συνέπεια από το θάνατο τόσων συμπατριωτών μας μεταξύ των οποίων και πολλών μικρών παιδιών.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα