Κοινό μέτωπο κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά-Συμφωνία πέντε σημείων

φδγδφΚοινό μέτωπο εν όψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς φαίνεται να δημιουργούν η κυβέρνηση και  οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ – ΣΕΒ – ΕΣΕΕ – ΣΕΤΕ – ΓΣΕΒΕΕ).Οι δυο πλευρές στη συνάντηση που είχαν σήμερα, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο πέντε βασικών θέσεων.

Ειδικότερα αυτό το κείμενο περιλαμβάνει:

1.Tην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών,

2.Τη μη περαιτέρω αύξηση των ορίων ομαδικών απολύσεων,

3.Δεν χρειάζεται να επανέλθει το δικαίωμα της ανταπεργίας στους εργοδότες που ίσχυε έως το 1981,

4.Την υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων και

5.Την αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982.

Ο υπουργός Εργασίας,μετά το τέλος της συνάντησης και της υπογραφής της κοινής συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με τους πιστωτές δεν θα είναι εύκολη» και εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα πολιτικά κόμματα θα στηρίξουν την προσπάθεια για τη δημιουργία εθνικού μετώπου στο εργασιακό.

«Σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας πήραν μια πολύ σημαντική απόφαση οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής μας θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Συμφώνησαν ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ως βέλτιστες πρακτικές μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ζήτησαν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος, να μην αποφασίζει το κράτος για τον ελάχιστο κατώτατο μισθό, αλλά να αποφασίζεται με κοινή διαπραγμάτευση μεταξύ τους και να  έχει γενική ισχύ», ανέφερε.

Ο κ. Κατρούγκαλος γνωστοποίησε ακόμη ότι οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν να υπάρχει η δυνατότητα οι κλαδικές συμβάσεις να κηρύσσονται υποχρεωτικές και ότι θεώρησαν πως δεν υφίσταται ζήτημα να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ανταπεργία ή για τις ομαδικές απολύσεις.

«Τώρα λοιπόν», πρόσθεσε, «έχει έλθει η στιγμή να γίνει φανερό σε όλους, ειδικά στους ακραίους παίκτες ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων ετών. Και όσοι ονειρεύονταν και παραπάνω, ότι δηλαδή θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει ήδη να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί στην Ελλάδα και έχουν χάσει. Τώρα το στοίχημα είναι για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα