«Εγώ οργάνωσα το πραξικόπημα» φέρεται να λέει ο Ακίν Οζτουρκ

γφδγΟ πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Τουρκίας Ακίν Οζτούρκ ομολόγησε στις εισαγγελικές αρχές τον ρόλο που διαδραμάτισε στην οργάνωση του πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο πτέραρχος είχε συλληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και έκτοτε ανακρινόταν από τις αρχές της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αναμένει «σθεναρή υποστήριξη» από τις ΗΠΑ στο αίτημα της για την έκδοση του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μόλις η Άγκυρα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του στην αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, ως ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, κάτι που ο ιεροκήρυκας αρνείται.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν το όποιο αίτημα έκδοσης αν εκπληρώνει τις νομικές προϋποθέσεις.

Παράλληλα ο Σιμσέκ δήλωσε πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν κάποιες φορές διαφωνίες, αλλά είναι σύμμαχοι και η Άγκυρα δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τη διμερή τους σχέση.

Η δήλωση του Σιμσέκ έγινε μετά την κρίση που εξέφερε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η διμερής σχέση θα αντιμετωπίσει κρίση εάν η Ουάσινγκτον αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση του Γκιουλέν.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα