Τοποθετήσεις των κομμάτων για τις εξελίξεις στην Τουρκία

praxikopima300_533_355Η απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία στη διάρκεια της νύχτας από στασιαστές στρατιωτικούς  σχολιάζεται από τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς:

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τα σοβαρά γεγονότα στην Τουρκία, εκδόθηκε ανακοίνωση: «Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος και εκτροπής από την ισχύουσα συνταγματική τάξη στην Τουρκία κατεστάλη. Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη είχε ο Τουρκικός λαός που επέδειξε ισχυρά δημοκρατικά αντανακλαστικά. Αποφεύχθησαν έτσι απρόβλεπτες και επικίνδυνες εξελίξεις εντός και εκτός Τουρκίας. Τώρα είναι αναγκαίο να διασφαλισθεί με ψυχραιμία η σταθερότητα της γειτονικής μας χώρας. Να υπάρξει ηρεμία και πλήρης αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας. Αυτό μπορεί να γίνει με το σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του Κράτους, στους θεσμούς και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Καμία εκτροπή δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό ούτε και μπορεί να είναι άλλοθι ρεβανσισμού. Αυτά αποτελούν άλλωστε θεμελιώδεις προϋποθέσεις τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όσο και για τη σταθερότητα, την ειρήνη, τη συνεργασία και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας. Με την Κυβέρνηση έχουμε την επιβεβλημένη από τη σοβαρότητα της κατάστασης επικοινωνία και παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις».

 

«Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της τήρησης της συνταγματικής τάξης και καταδικάζει κάθε πραξικοπηματική ενεργεία που αποσκοπεί στην ανατροπή των δημοκρατικών θεσμών και ελευθεριών» αναφέρει σε δήλωση της, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, για τις εξελίξεις στην Τουρκία. «Πιστεύουμε ότι η τουρκική ηγεσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την πίστη της στους δημοκρατικούς θεσμούς, την ομαλότητα, τον πλουραλισμό και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και τις ελευθερίες των πολιτών της. Πιστεύουμε ταυτόχρονα, ότι ο κ. Ερντογάν μετά και αυτή την εξέλιξη, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την σταθερότητα και την Ειρήνη στην περιοχή, για την πιστή τήρηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το διάλογο και τη συνεργασία, με τα γειτονικά κράτη και τους γειτονικούς λαούς, σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις δεσμεύσεις που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς συνθήκες» αναφέρει η κ. Γεννηματά.

«Η απάντηση για τα υπαρκτά ελλείμματα δημοκρατίας στην Τουρκία  είναι η περισσότερη δημοκρατία και όχι η κατάλυση της από πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.Το πραξικόπημα απέτυχε, και αποφεύγονται ευτυχώς ανεξέλεγκτες αρνητικές συνέπειες. Οι πολίτες της Τουρκίας επέδειξαν ωριμότητα και είχαν τα απαιτούμενα αντανακλαστικά, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την θωράκιση και ενίσχυση της δημοκρατίας.Αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα γεγονότα στην Τουρκία.

Σε ανακοίνωση για τη νέα δολοφονική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Τo KKE καταδικάζει τη νέα δολοφονική επίθεση, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, στη Νίκαια της Γαλλίας και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και το γαλλικό λαό. Κι αυτό το χτύπημα πραγματοποιείται στο έδαφος της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επεμβάσεων και πολέμων. Οι δε πρόσφατες επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, για ενίσχυση των στρατιωτικών επεμβάσεων, με επίκεντρο τη Λιβύη, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με αναβαθμισμένη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, ρίχνουν “λάδι στη φωτιά”. Η πείρα, που έχει συσσωρευτεί, τονίζει ότι τέτοια χτυπήματα χρησιμοποιούνται για την τρομοκράτηση των λαών, την ενίσχυση της καταστολής και της ξενοφοβίας, την επιδίωξη χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων στους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενταθεί η αγωνιστική ετοιμότητα και η επαγρύπνηση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, τα επικίνδυνα σχέδια και τους πολυπλόκαμους εγκληματικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται σε βάρος των λαών».

Δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη: Η δύναμη δεν είναι πια στη σκανδάλη όπως νόμιζαν κάποιοι αραχνιασμένοι στρατιωτικοί εγκέφαλοι. Η δύναμη είναι στην παλάμη. Στο κινητό που έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να κινητοποιήσει τους οπαδούς του και μαζί, όλους εκείνους που προτιμούν μια κουτσουρεμένη έστω δημοκρατία από μια στρατιωτική δικτατορία. Ανάμεσα τους χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων αλλά και δημοσιογράφοι που ήταν σε σύγκρουση με τον «Σουλτάνο» μέχρι που εμφανίσθηκαν τα τανκς στις γέφυρες του Βοσπόρου. Γιατί πάντα ο φόβος για το υπέρτατο κακό, αμβλύνει τις αντιθέσεις και γεννά απροσδόκητες συμμαχίες. Τέλος εποχής λοιπόν για τα πραξικοπήματα (τουλάχιστον στη γειτονιά μας). Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν από τους πολίτες και όχι από κάποιους πειραγμένους πραξικοπηματίες.

Το ξενύχτι πάντως και οι σκέψεις που όλοι κάναμε βλέποντας μια χώρα και ένα στρατό σε πανικό, ελπίζω να έπεισαν και τους πιο επιπόλαιους εξ ημών ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί ποτέ απομονωμένη και μόνη. Οι συμμαχίες με τον ελεύθερο κόσμο είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε μια γωνία του κόσμου που μυρίζει μπαρούτι.

 

Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων: Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρακολουθούμε με ανησυχία και απορία τις εξελίξεις στην Τουρκία. Έχουμε εκφράσει κατά το παρελθόν τη θέση μας απέναντι στη διακυβέρνηση Ερντογάν και το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα με την συνεχιζόμενη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της γειτονικής χώρας. Όμως, όσο απεχθή και να θεωρούμε μια κυβέρνηση, οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα στη γείτονα χώρα, χωρίς …αστερίσκους. Ένα  πραξικόπημα δεν μπορεί να φέρει περισσότερα δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερίες.

Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις αυτής της πράξης στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία καθώς από ότι φαίνεται  ο Ταγίπ  Ερντογάν βγαίνει ισχυροποιημένος και «νομιμοποιείται» για την έναρξη διώξεων και μεγαλύτερο περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων στη χώρα. Σήμερα, ακόμα περισσότερο από το παρελθόν, οφείλει η ΕΕ να δώσει βάρος  στον εκδημοκρατισμό της γειτονικής χώρας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μην «κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί» όπως έγινε με την απεχθή συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Οι σκέψεις μας είναι με τον Τουρκικό λαό.

Η ΛΑΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Καταδικάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει την δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό στην γειτονική χώρα και τάσσεται εναντία σε κάθε μορφή αντιδημοκρατικής επιβουλής και αυταρχισμού εις βάρος του Τούρκικου λαού. Η απεριόριστη καταδίκη μας στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν σημαίνει κανενός είδους ανοχή στον αυταρχισμό και στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ερντογάν και πολύ περισσότερο στις τυχοδιωκτικές επεμβάσεις του στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην Συρία. Η καταρχήν διστακτικότητα της δύσης να καταδικάσει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος δεν προκαλεί μόνο εύλογα ερωτηματικά αλλά και ανησυχία για τον ρόλο των Ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την βαθιά της αλληλεγγύη και την δημοκρατική, αγωνιστική της συμπαράσταση στην Τουρκική Αριστερά και τις λαϊκές, προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις του Τούρκικου λαού, με την ελπίδα ότι ενωμένες θα μπορέσουν να διαμορφώσουν ένα καινούργιο δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσωπο της Τουρκίας, το οποίο, πέραν των άλλων, θα συμβάλει στην Ειρήνη στην περιοχή καθώς και στη φιλία και συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, στη βάση των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα