Μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοεκδότες καλεί η εξεταστική επιτροπή της Βουλής

ξηξκH εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των Μέσων και των κομμάτων έλαβε την απόφαση να καλέσει σε ακρόαση τους εκδότες και καναλάρχες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνάφθηκε ο μεγάλος όγκος των δανείων τους.

Με εισήγηση του  ΣΥΡΙΖΑ και του Σπύρου Λάππα με την οποία δεν διαφώνησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, η εξεταστική στις επόμενες συνεδριάσεις της θα καλέσει τους κκ. Μπόμπολα, Αλαφούζο, Ψυχάρη, Κυριακού, Αναστασιάδη, Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά και Κουρτάκη.

Τώρα,πιο συγκεκριμένα,στην εισήγησή του, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης 14 Ιουλίου,ο Σπ. Λάππας  αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόσκλησης και νέων μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή, δεδομένου ότι η εξέταση των στελεχών των τραπεζών αποκάλυψε σωρεία υπερβάσεων των κανόνων των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας κατά τη δανειοδότηση των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να προσέλθουν ως μάρτυρες οι ιδιοκτήτες ή οι μεγαλομέτοχοι των ΜΜΕ για τα οποία προέκυψαν ερωτήματα:

1) Μπόμπολας (για Πήγασο και Τηλέτυπο)

2) Ψυχάρης (για ΔΟΛ και Τηλέτυπο)

3) Βαρδινογιάννης (για το Star)

4) Κυριακού (για τον ΑΝΤ1)

5) Αλαφούζος (για τις «Καθημερινές Εκδόσεις» και ΣΚΑΪ)

6) Κοντομηνάς (για Alpha)

7) Αναστασιάδης (για Πρώτο Θέμα) και

8) Κουρτάκης (για Παραπολιτικά)

Η πρόταση έγινε δεκτή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης,ενώ ο κ. Τζαβάρας από τη Νέα Δημοκρατία  απαίτησε να κληθούν και οι διευθυντές σύμβουλοι της εφημερίδας «Αυγή». Από την πλευρά του  ο βουλευτής των ΑΝΝΕΛ, Δ. Καμμένος πρότεινε να κληθούν εκτός των παραπάνω οι οικονομικοί σύμβουλοι των ΜΜΕ που διαχειρίζονταν τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών εκείνη την περίοδο, από τα πολιτικά κόμματα όσοι υπέγραψαν τις συμβάσεις αυτές αλλά και οι εισαγγελείς οι οποίοι διαχειρίστηκαν την υπόθεση.

Σχετικά με το πόρισμα Καλούδη που αφορά  τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο κ. Καμμένος αποκάλυψε ότι έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για να κληθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης η επιτροπή εξέτασε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica bank, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, για τα δάνεια που έχει εκχωρήσει η τράπεζα προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ από το 2010 και μετά. Από τα στοιχεία μάλιστα και τις καταγγελίες της πλειοψηφίας προκύπτει πως τα δύο κόμματα έχουν ανοίγματα ύψους 7 εκατ. ευρώ- Η ΝΔ άνοιγμα 2 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 από τα οποία δεν έχει αποπληρώσει τίποτα, ενώ το ΠΑΣΟΚ 5 εκατομμυρίων ευρώ το 2010, από τα οποία αποπλήρωσε 204.000 ευρώ πριν πέντε χρόνια για τελευταία φορά.

Επίσης, η Attica εμφανίζεται να έχει δώσει δάνειο στο ΚΚΕ που όμως εξυπηρετείται κανονικά, ενώ ένα άλλο  δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αποπληρωθεί.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ.Τζαβάρας, τόνισε ότι «αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση, τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα ήταν κόκκινα» και ανέφερε ότι «όταν δόθηκαν τα δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες». Η ερώτηση  του Κ. Τζαβάρα, έκανε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank, Αλ. Αντωνόπουλο να απαντήσει ότι όλα τα δάνεια δόθηκαν με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα