Μοσκόβισι:«Μηδενικές κυρώσεις» σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

65456465Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ευχήθηκε σήμερα η ευρωζώνη να κινηθεί προς «μηδενικές κυρώσεις» σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις των χωρών αυτών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκκίνησαν χθες μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, σε βάρος των δύο χωρών καθώς έκριναν ότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν τα ελλείμματά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον 20 ημέρες για να προτείνει το ύψος των οικονομικών κυρώσεων, που δεν θα ξεπερνά το 0,2% του ΑΕΠ των χωρών αυτών.

«Εύχομαι να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε προς μηδενικές κυρώσεις δεδομένου ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μας δώσουν καλές εγγυήσεις», δήλωσε ο Μοσκοβισί στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Ποτέ δεν υπήρξα υποστηρικτής της λιτότητας, δεν πιστεύω ότι οι κανόνες γίνονται για να τιμωρούν, δεν πιστεύω ότι οι κυρώσεις είναι η κατάλληλη απάντηση για όλα», σημείωσε ο Επίτροπος.

Η διαδικασία που κινήθηκε από την ευρωζώνη είναι «περισσότερο μια διαδικασία παρακίνησης για μείωση των ελλειμμάτων» παρά «μια διαδικασία τιμωρίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα