Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη της Siemens-Μάχη για το νέο φιάσκο στην υπόθεση

ωγσφγΝέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης,αυτή τη φορά λόγω  μιας αμαρτωλής υπόθεσης του παρελθόντος.

Με ορατό τον κίνδυνο παραγραφής, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβαλε αορίστως τη δίκη για το σκάνδαλο της Siemens έως ότου μεταφραστεί το βούλευμα στα γερμανικά.Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση και με τον κίνδυνο της παραγραφής αδικημάτων όπως είχε τονίσει στη προηγούμενη συνεδρίαση ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Τζώνης, είναι πλέον άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί η δίκη για την υπόθεση.

Αυτή η εξέλιξη όπως ήταν αναμενόμενο έδωσε τροφή σε νέο γύρω πολιτικών μαχών,με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται εξοργισμένος για την έκβαση της υπόθεσης.

Η πρώτη εκδήλωση δυσαρέσκειας του Μαξίμου,έγινε μέσω κυβερνητικών πηγών που ανέφεραν  ότι «ευθύνες υπάρχουν και εκείνοι στους οποίους θα καταλογιστούν, θα λογοδοτήσουν».

Μάλιστα κάποια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν πως η ολιγωρία ήταν σκόπιμη, και ότι στοχεύει στο να οδηγηθεί η υπόθεση των μαύρων ταμείων σε παραγραφή.

Λίγο αργότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Ολγα Γεροβασίλη μάλιστα, έκανε λόγο για «πειθαρχικές» αλλά και «ποινικές ευθύνες».

Η Νέα Δημοκρατία από τη μεριά της δήλωνε μέσω διαρροών ότι  η κυβέρνηση είναι αυτή που  φέρει την ευθύνη λέγοντας: «Εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη»και πρόσθεταν ότι «είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους».

Η απάντηση από το Μαξίμου δεν άργησε να έρθει:«Θα συνιστούσαμε στη Νέα Δημοκρατία να είναι πιο μετρημένη στις διαρροές της σχετικά με τις υπoθέσεις της Siemens. Tα συνεχόμενα «λάθη» που επέτρεψαν σε κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα «δωράκια», όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν συνάδουν με τη σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας.

Ας μην ανησυχούν πάντως. Όλα θα έρθουν στο φως.»

Παράλληλα,το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τα περί καθυστέρησης  στη μετάφραση χαρακτηρίζοντας ως «ψευδείς και ανυπόστατες»  που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, καλώντας τις αρμόδιες αρχές «να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα» τις διέδωσαν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών:

Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών. Συγκεκριμένα, οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 02.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13.05.2016.

Παρά το γεγονός αυτό, κάποιοι σήμερα διακίνησαν ανυπόστατες πληροφορίες, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες.

Νίκος Κοτζιάς:Είχε γίνει εγκαίρως η μετάφραση του βουλεύματος για τη Siemens

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρίνισε  ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αποστείλει μεταφρασμένα τα έγγραφα που είχε ζητήσει η Εισαγγελία Αθηνών από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την υπόθεση των “μαύρων” ταμείων της Siemens.

Ο κ.Κοτζιάς υποστήριξε ότι ζητήθηκε από το υπουργείο να μεταφραστούν 1087 φύλλα τα οποία αναλογούσαν σε 1580 σελίδες και ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημερώσει την Εισαγγελία ότι η διαδικσαία της μετάφρασης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2016, όπως και έγινε σύμφωνα με τον ίδιο.

«Τους τα στείλαμε πίσω στις 13 Μαΐου του 2016»,τόνισε.

Ο κ. Κοτζιάς, παραθέτοντας τα σχετικά έγγραφα  ανέφερε ότι η αποστολή της μετάφρασης που ολοκλήρωνε τη διαδικασία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε δύο μήνες πριν, δηλαδή στις 13 Μαΐου 2016, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016.

Αυτό πραγματοποιήθηκε, όπως είπε, μετά από την εντατικοποίηση των εργασιών που επέβλεψε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης με αποτέλεσμα η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να λάβει, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, το δεύτερο μέρος της μετάφρασης του βουλεύματος στις 13 Μαΐου 2016, μετά από το πρώτο μέρος που είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2015.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο, στις 13 Μαΐου 2016, υπήρχε και η υποσημείωση ότι με την αποστολή αυτή του δεύτερου μέρους της μετάφρασης ολοκληρωνόταν η διαδικασία για το πακέτο των συνολικά 1087 φύλλων που αντιστοιχούσαν σε 1580 σελίδες μετάφρασης που είχαν αποσταλεί.

 

Μαξίμου:Οι ευθύνες για την εμπλοκή της υπόθεσης Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία

«Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλουν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνυση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.

«Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα