Κούβα:Η αύξηση τουρισμού φέρνει επέκταση του αεροδρομίου

020202Δύο γαλλικές εταιρείες, ο κατασκευαστικός όμιλος Bouygues και η Aeroports de Paris SA, ανέλαβαν να εκσυγχρονίσουν, να επεκτείνουν και να διαχειριστούν το διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα, στην Κούβα, ώστε να αντεπεξέλθει στηναναμενόμενη έκρηξη τουρισμού.

Ο αριθμός ξένων επισκεπτών στο νησί της Καραϊβικής σημείωσε μία αλματώδη άνοδο 12% το πρώτο μισό του 2016, δήλωσε το υπουργείο Τουρισμού αργά τη Τρίτη, βάζοντας την Κούβα σε τροχιά νέου ετήσιου ρεκόρ, και υποβάλλοντας την πεπαλαιωμένη υποδομή της σε μεγάλη πίεση.

«Το έργο προβλέπει τη χρηματοδότηση και την εκτέλεση άμεσων πράξεων για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, καθώς και μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις που αντιστοιχούν στην εκτιμόμενη αύξηση επιβατών», είπε το υπουργείο.

Η Κούβα αποκτά όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό καθώς οι εξαγωγές έχουν καταποντιστεί λόγων των συνεχώς μειούμενων παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων και η Βενεζουέλα της κρίσης μειώνει τις εξαγωγές φθηνού πετρελαίου.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών στο νησί αυξήθηκε κατά 17%, φτάνοντας τα 3,5 εκατομμύρια το 2015, και απέδοσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ (2,8 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανεβάζοντας τον τουριστικό τομέα στη χώρα στη δεύτερη θέση από άποψη εσόδων μετά την εξαγωγή επαγγελματικών υπηρεσιών.

Το υπουργείο Συγκοινωνιών δήλωσε ότι η Κούβα επέλεξε τον όμιλο Bouygues λόγω του ιστορικού του στον κατασκευαστικό τομέα της Κούβας και την Aeroports de Paris λόγω της εμπειρίας της στη διαχείρηση μεγάλων αεροδρομίων στη Γαλλία και αλλού.
Βάσει μιας συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι η Γαλλία με την Κούβα, η ευρωπαϊκή χώρα συμφώνησε να μετατρέψει το χρέος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων της χώρας σε αναπτυξιακά έργα στο νησί.

Η γαλλική πρεσβεία στην Αβάνα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να διευκρινίσει εάν η επέκταση του αεροδρομίου ανήκει σ’ αυτά τα αναπτυξιακά έργα.

Η Κούβα, ένας τόπος ήδη δημοφιλής ως παραθαλάσσιο θέρετρο για Ευρωπαίους και Καναδούς, έχει υποδεχθεί ιδιαίτερα αυξημένους αριθμούς Αμερικανών τουριστών από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Το κύμα των τουριστών από τις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί παραπάνω μετά την έναρξη, στο τέλος του μήνα αυτού, των αμερικανικών επιβατικών πτήσεων, μέρος της συμφωνίας προσέγγισης των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα