Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Ιούλ 12th, 2016

Μέτωπο με τους κοινωνικούς εταίρους ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά

2323Εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης και του ανοίγματος των εργασιακών ζητημάτων τον φθινόπωρο από τους πιστωτές,η  κυβέρνηση αναζητά συμμάχους,ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις που θα προκύψουν.

Σε αυτή τη λογική ξεκίνησε  ο διάλογος μεταξύ του υπουργού  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλου με τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ).

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε σήμερα με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά, προκειμένου, η Ελλάδα να επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε:

«Το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη.

Δεν τίθεται θέμα μείωσης περαιτέρω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, τίθεται ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Γι’ αυτό το λόγο οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας .

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα. Έτσι πιστεύουμε ότι στην διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο για να  ενισχυθούν τα δικαιώματα των.

Κατρούγκαλος:Nα απομονώσουμε τον ακραίο παίκτη του νεοφιλελευθερισμού

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα, έδωσε το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση  απέναντι στους δανειστές και συγκεκριμένα απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,λέγοντας ότι «σκοπεύουμε να απομονώσουμε τον ακραίο παίκτη του νεοφιλελευθερισμού με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αποκρούσαμε την άρνησή του στην διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να αυξηθούν λίγο οι εισφορές για να σωθούν οι συντάξεις: με την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου και την ενίσχυση των διεθνών στηριγμάτων της χώρας στην Ευρώπη».

«Στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά συγκρούονται δύο αντιδιαμετρικές τακτικές: η δική μας, που κατατείνει στην αναστροφή της απορρύθμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συλλογικών εγγυήσεων του εργατικού δικαίου και αυτή του ΔΝΤ που επιδιώκει, αντιθέτως, τη γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας»τόνισε ο υπουργός Εργασίας με αποκλειστική του δήλωση στο Real.gr.

Ο Γ. Κατρούγκαλος προαναγγέλλει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή:

«Για το σκοπό αυτό την Τρίτη με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας συναντώνται οι κοινωνικοί εταίροι, όσοι υπογράφουν δηλαδή την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την διαμόρφωση κοινής θέσης απέναντι στις προτάσεις νέας απορρύθμισης. Σε διεθνές επίπεδο, πέρα από την αξιοποίηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της διαπραγμάτευσης που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση μετώπου υπεράσπισης των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους».

«Ένα είναι βέβαιο: η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι ομαδικές απολύσεις. Όχι μειώσεις μισθών αλλά συμμετοχή όλων στα κέρδη της ανάπτυξης. Επιστροφή στον κοινωνικό διάλογο και όχι εισιτήριο εξόδου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος και αυτόν θα υπερασπιστεί η Κυβέρνηση το Σεπτέμβρη», καταλήγει στην δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo