Αναζητείται ενιαίο μέτωπο εργοδοτών-εργαζομένων και κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές

αφαδσφΕν όψει της δεύτερης αξιολόγησης και του ανοίγματος των εργασιακών ζητημάτων τον φθινόπωρο από τους πιστωτές,η  κυβέρνηση αναζητά συμμάχους,ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις που θα προκύψουν.

Σε αυτή τη λογική από σήμερα ξεκινάει  ο διάλογος μεταξύ του υπουργού  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλου με τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ).

Ειδικότερα,ο υπουργός  θα συναντηθεί σήμερα στις 11.00 με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου μέσα από τη διαδικασία διαλόγου να εξευρεθεί μια συμφωνία η οποία θα προβλέπει να μην μεταβληθούν:Tο ύψος του κατώτατου μισθού, οι συλλογικές συμβάσεις και το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έδωσε μια πρόγευση της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση  απέναντι στους δανειστές και συγκεκριμένα απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,λέγοντας ότι «σκοπεύουμε να απομονώσουμε τον ακραίο παίκτη του νεοφιλελευθερισμού με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αποκρούσαμε την άρνησή του στην διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να αυξηθούν λίγο οι εισφορές για να σωθούν οι συντάξεις: με την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου και την ενίσχυση των διεθνών στηριγμάτων της χώρας στην Ευρώπη».

«Στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά συγκρούονται δύο αντιδιαμετρικές τακτικές: η δική μας, που κατατείνει στην αναστροφή της απορρύθμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συλλογικών εγγυήσεων του εργατικού δικαίου και αυτή του ΔΝΤ που επιδιώκει, αντιθέτως, τη γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας»τόνισε ο υπουργός Εργασίας με αποκλειστική του δήλωση στο Real.gr.

Ο Γ. Κατρούγκαλος προαναγγέλλει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή:

«Για το σκοπό αυτό την Τρίτη με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας συναντώνται οι κοινωνικοί εταίροι, όσοι υπογράφουν δηλαδή την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την διαμόρφωση κοινής θέσης απέναντι στις προτάσεις νέας απορρύθμισης. Σε διεθνές επίπεδο, πέρα από την αξιοποίηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της διαπραγμάτευσης που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση μετώπου υπεράσπισης των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους».

«Ένα είναι βέβαιο: η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι ομαδικές απολύσεις. Όχι μειώσεις μισθών αλλά συμμετοχή όλων στα κέρδη της ανάπτυξης. Επιστροφή στον κοινωνικό διάλογο και όχι εισιτήριο εξόδου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος και αυτόν θα υπερασπιστεί η Κυβέρνηση το Σεπτέμβρη», καταλήγει στην δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα