Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Ιούλ 11th, 2016

200 εντολές δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για «ξεχασιάρηδες» μεγαλοκαταθέτες

sggΑπτά αποτελέσματα έχουν οι έλεγχοι των αρχών στην περίφημη λίστα των 65 CD που έχουν παραδώσει οι τράπεζες, καθώς μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 200 εντολές δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, όπως επίσης και αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για εικαζόμενη φοροδιαφυγή.

Πρόκειται για τους λεγόμενους και ως VIP μεγαλοκαταθέτες – ως επί το πλείστον επιχειρηματίες, γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι κλπ, με τους οικονομικούς εισαγγελείς να διατάσσουν τους ελέγχους και το ΚΕΦΟΜΕΠ να προβαίνει στις ανάλογες διασταυρώσεις, σκανάροντας τα δεδομένα που παρέδωσαν οι τράπεζες και συγκεκριμένα αν οι φορολογικές δηλώσεις συμβαδίζουν με τις καταθέσεις.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

– Ολοκληρώνεται ο αρχικός έλεγχος και όταν διαπιστώνεται απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων και καταθέσεων τότε διατάσσεται η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων. Την εντολή στο ΚΕΦΟΜΕΠ στέλνει ο οικονομικός εισαγγελέας Παν. Αθανασίου.

– Η εντολή δεν απαιτεί δεδομένη φοροδιαφυγή αλλά «εικαζόμενη». Μπορεί δηλαδή ο ελεγχόμενος όταν κληθεί από το ΚΕΦΟΜΕΠ να δικαιολογήσει απολύτως τις αποκλίσεις.

– Αν οι απαντήσεις στο ΚΕΦΑΜΕΠ δεν είναι επαρκείς, τότε καταλογίζεται επιπλέον φόρος σε αυτά τα πρόσωπα, που πολλές φορές είναι πολλών εκατομμυρίων. Αν εκείνος αποδεχτεί και πληρώσει, τότε η υπόθεση λήγει εκεί.

– Αν υπάρξει διαφωνία τότε υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά από το ΚΕΦΟΜΕΠ που διαβιβάζεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Οι «ξεχασιάρηδες» μεγαλοκαταθέτες

Σύμφωνα με το capital.gr, στα 65 CD που έστειλαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι τράπεζες, περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις λογαριασμών (εκτός των λογαριασμών όψεως), καταθέσεων και εμβασμάτων των φυσικών προσώπων για τη χρονική περίοδο από 2000 μέχρι και 2012. Από τον έλεγχο που είχαν διενεργήσει στα στοιχεία αυτά οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έχουν προκύψει εντυπωσιακά στοιχεία.

– Ένα εκατομμύριο κάτοχοι ΑΦΜ έχουν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

– Οι καταθέσεις που έχουν δεσμευθεί αφορούν ποσά από 100 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

– 840 φυσικά πρόσωπα ανήκουν στην κατηγορία των πολύ μεγάλων καταθετών.

– Στη μακρά λίστα των μεγαλοκαταθετών περιλαμβάνονται αγρότες, μεσίτες, αρχιτέκτονες, υπηρεσίες τήρησης λογιστικών γραφείων αλλά και ενοικιάσεις γραφείων.

– Πέραν των VIP στη λίστα υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που εμφάνιζαν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα από 10.000 έως 50.000 ευρώ και εντοπίστηκαν με καταθέσεις εκατομμυρίων.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo