Ο Μπάν Γκι-μουν καλεί σε δράση για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Νότιο Σουδάν

φηφγ«Αποφασιστικά μέτρα» για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Νότιο Σουδάν ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καθώς ώρα με την ώρα αυξάνεται η ανησυχία για επιστροφή σε εκτεταμένο εμφύλιο.

Μετά το τέλος της ενημερωτικής συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε «ιδιαίτερα εκνευρισμένος» γιατί «παρά τις δεσμεύσεις των ηγετών του Νότιου Σουδάν, οι μάχες έχουν ξαναρχίσει».

«Αυτή η παράλογη βία είναι απαράδεκτη και έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει γίνει ώς τώρα στην ειρηνευτική διαδικασία» πρόσθεσε καλώντας τον πρόεδρο της χώρας Σάλβα Κιρ και τον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ να λάβουν «αποφασιστικά μέτρα» για να επανακτήσουν τον έλεγχο της ασφάλειας στην Τζούμπα.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εμφανή έλλειψη ηγεσίας και ελέγχου των στρατευμάτων» δήλωσε από την πλευρά της η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Σαμάνθα Πάουερ. «Έχουμε παρατηρήσει τον πρόεδρο Κιρ και τον Ρικ Μάκαρ να κάνουν δηλώσεις όπου καλούν για ηρεμία, και κατόπιν έχουμε παρατηρήσει δυνάμεις να βγαίνουν και να επιτίθενται σε αμάχους, να επιτίθενται σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ» συνέχισε η Πάουερ, χαρακτηρίζοντας «θλιβερές» τις επιθέσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί μαζί με τη διεθνή κοινότητα και τους γείτονες του Νότιου Σουδάν για να βεβαιωθεί ότι η ειρήνη θα αποκατασταθεί γρήγορα» ανέφερε ανακοίνωση της Κομισιόν.

Την Κυριακή, δυνάμεις που είναι πιστές στον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ υποστήριξαν ότι η κατοικία του δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις του προέδρου Σάλβα Κιρ. Επίσημη αντίδραση στις καταγγελίες δεν υπήρξε, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Πληροφοριών είχε πει πως η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο.

Μετά τις ταραχές που ξέσπασαν την Πέμπτη και δύο ηγέτες απηύθυναν έκκληση για ηρεμία. Ωστόσο, οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 272 ατόμων, μεταξύ των οποίων και 33 άμαχοι. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ένας άνδρας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Η προεδρία της Κένυας προέτρεψε τους Κιρ και Μάκαρ να μεταφέρουν τον βαρύ εξοπλισμό και τους στρατιώτες τους έξω από τις περιοχές αμάχων στη Τζούμπα, προσθέτοντας ότι η Κένυα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου. Η Αερογραμμές της Κένυας ανέστειλαν τις πτήσεις στη Τζούμπα.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα