Επίσκεψη Κάρτερ στη Βαγδάτη

θιιθιυιθO υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι και τον ιρακινό ομόλογό του Χάλεντ αλ-Ομπάιντι οι οποίες θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και την ανακατάληψη από τις ιρακινές δυνάμεις της Μοσούλης που τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Η επίσκεψη του Κάρτερ, που δεν είχε ανακοινωθεί, πραγματοποιείται δυο ημέρες μετά την ανακατάληψη από τις ιρακινές δυνάμεις αεροπορικής βάσης νοτίως της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ. Η κατάληψη αυτή θεωρείται καθοριστικής σημασίας ενόψει της μάχης για την ανακατάληψη της δεύτερης πόλης της χώρας. Η Μοσούλη έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Ιούνιο του 2014 και τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο τους.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου θα συναντηθεί επίσης με τον αμερικανό υποστράτηγο Σον ΜακΦάρλαντ, τον επικεφαλής του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση της σκληροπυρηνικής οργάνωσης στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία.

Ο Κάρτερ θα έχει ακόμη επαφές με αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές και ιρακινούς αξιωματούχους, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να κεφαλαιοποιήσει την πρόσφατη κατάληψη της πολύ σημαντικής αεροπορικής βάσης στην αλ-Καγιάρα, 60 χλμ. νότια της Μοσούλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα