Χωρίς Ελλάδα η ατζέντα του σημερινού Eurogroup…αλλά η κυβέρνηση προετοιμάζεται

afffΗ συνάντηση των 19 υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης  στο σημερινό Eurogroup πρόκειται να εστιάσει στην δημοσιονομική πορεία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και τη γενική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη,ενώ παράλληλα,στο επίκεντρο θα βρεθεί,φυσικά,το βρετανικό δημοψήφισμα και οι επιπτώσεις του στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά την Ελλάδα, την περασμένη Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε δηλώσει ότι η χώρα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού eurogroup,σημειώνοντας ότι «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο».

Παράλληλα, είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει  «καμία σημαντική καθυστέρηση» προς το παρόν στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων.

Τα ζητήματα που αναφερόταν ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είναι καταρχάς το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων-για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης σε σχέση με τη στελέχωση και τη λειτουργία του-οι ενέργειες για την Γενική Γραμματεία Εσόδων,αλλά  και  θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο.

Τα παραπάνω θέματα δεν θα απασχολήσουν τον Ευ.Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης του Eurogroup,αν και στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών σίγουρα θα συζητηθούν.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος ενόψει της διαπραγμάτευσης του Φθινοπώρου για την δεύτερη αξιολόγηση,με τον υπουργό Εργασία Γιώργο Κατρούγκαλο,να εξαπολύει επίθεση κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κατρούγκαλος:«Σκοπεύουμε να απομονώσουμε τον ακραίο παίκτη του νεοφιλελευθερισμού»

Πιο συγκεκριμένα,ο υπουργός Εργασίας με αποκλειστική του δήλωση στο Real.gr,τόνισε τα εξής:«Σκοπεύουμε να απομονώσουμε τον ακραίο παίκτη του νεοφιλελευθερισμού με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αποκρούσαμε την άρνησή του στην διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να αυξηθούν λίγο οι εισφορές για να σωθούν οι συντάξεις: με την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου και την ενίσχυση των διεθνών στηριγμάτων της χώρας στην Ευρώπη».

«Στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά συγκρούονται δύο αντιδιαμετρικές τακτικές: η δική μας, που κατατείνει στην αναστροφή της απορρύθμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συλλογικών εγγυήσεων του εργατικού δικαίου και αυτή του ΔΝΤ που επιδιώκει, αντιθέτως, τη γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας».

Ο Γ. Κατρούγκαλος προαναγγέλλει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή: 

«Για το σκοπό αυτό την Τρίτη με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας συναντώνται οι κοινωνικοί εταίροι, όσοι υπογράφουν δηλαδή την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την διαμόρφωση κοινής θέσης απέναντι στις προτάσεις νέας απορρύθμισης. Σε διεθνές επίπεδο, πέρα από την αξιοποίηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της διαπραγμάτευσης που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση μετώπου υπεράσπισης των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους».

«Ένα είναι βέβαιο: η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι ομαδικές απολύσεις. Όχι μειώσεις μισθών αλλά συμμετοχή όλων στα κέρδη της ανάπτυξης. Επιστροφή στον κοινωνικό διάλογο και όχι εισιτήριο εξόδου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος και αυτόν θα υπερασπιστεί η Κυβέρνηση το Σεπτέμβρη», καταλήγει στην δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο Real.gr:

Στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά συγκρούονται δύο αντιδιαμετρικές τακτικές: η δική μας, που κατατείνει στην αναστροφή της απορρύθμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συλλογικών εγγυήσεων του εργατικού δικαίου και αυτή του ΔΝΤ που επιδιώκει, αντιθέτως, τη γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας.

Σκοπεύουμε να απομονώσουμε τον ακραίο παίκτη του νεοφιλελευθερισμού με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αποκρούσαμε την άρνηση του στην διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να αυξηθούν λίγο οι εισφορές για να σωθούν οι συντάξεις: με την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου και την ενίσχυση των διεθνών στηριγμάτων της χώρας στην Ευρώπη.

Για το σκοπό αυτό την Τρίτη με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας συναντώνται οι κοινωνικοί εταίροι, όσοι υπογράφουν δηλαδή την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την διαμόρφωση κοινής θέσης απέναντι στις προτάσεις νέας απορρύθμισης.

Σε διεθνές επίπεδο, πέρα από την αξιοποίηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της διαπραγμάτευσης που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση μετώπου υπεράσπισης των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους.

Ένα είναι βέβαιο: η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι ομαδικές απολύσεις. Όχι μειώσεις μισθών αλλά συμμετοχή όλων στα κέρδη της ανάπτυξης. Επιστροφή στον κοινωνικό διάλογο και όχι εισιτήριο εξόδου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος και αυτόν θα υπερασπιστεί η Κυβέρνηση το Σεπτέμβρη.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα