Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Στην επιβολή πιο αυστηρών προστίμων σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις προχωρά το οικονομικό επιτελείο. Σχετικά με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ο αριθμός τους, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προχωρά με σχετική διάταξη στην καθιέρωση «αυτοτελών» προστίμων από 100 έως 300 ευρώ για όσους δεν κόβουν αποδείξεις.

Για παράδειγμα, το πρόστιμο για μια συναλλαγή ύψους 10 ευρώ για την οποία δεν κόβεται απόδειξη, δεν θα είναι 1,20 ευρώ, αλλά 100, δηλαδή 10 φορές το ποσό της συναλλαγής, 42 φορές περίπου μεγαλύτερο από το ΦΠΑ που έπρεπε να αποδοθεί και 83,3 φορές μεγαλύτερο από το σημερινό πρόστιμο.

Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, το τοπίο για τον αριθμό των δόσεων ξεκαθαρίζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Κλειδί» η ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς από τον χρόνο εκκαθάρισης θα εξαρτηθεί εάν ο φόρος ακινήτων θα εξοφληθεί σε πέντε ή τέσσερις δόσεις.

Για όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο, ο νόμος προβλέπει δέσμευση της πρώτης κατοικίας. Κατά τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, η πρόβλεψη αυτή δεν θα ενεργοποιηθεί.

Μέχρι τις 5 Αυγούστου, οπότε κλείνει η Βουλή, θα έχουν ψηφιστεί και τα νομοσχέδια για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τη νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων και το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

Ρεπορτάζ: Χρ. Παπασταύρου-Πηγή: ΕΡΤ1

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα