Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Ιούλ 9th, 2016

Χανς-Βέρνερ Ζιν:Ένα Fiexit θα βγάλει κερδισμένη τη Φινλανδία

uy8iu O γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν,θεωρεί βραχυπρόθεσμα τη Φινλανδία ως υποψήφια προς αποχώρηση από την Ευρωζώνη, διότι τα προβλήματα είναι σοβαρά και τυχόν αποχώρησή της δεν θα ήταν τόσο επώδυνη.

Αυτό τουλάχιστον γράφει σε άρθρο του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (WiWo). Ήδη στις αγορές γίνεται λόγος για Fiexit.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Φινλανδία υποτίμησε το νόμισμά της κατά 30% σε σχέση με το γερμανικό μάρκο. Οι Φινλανδοί το θυμούνται ακόμα.

Τώρα η χώρα προσπαθεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας πραγματικής υποτίμησης εντός της ευρωζώνης. Έως ότου αποδώσουν όμως τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια όπως δείχνει η εμπειρία της νότιας Ευρώπης, γράφει ο Ζιν.

Οι δυσκολίες της Φινλανδίας έχουν τρεις λόγους: την κατάρρευση της ΝOKIA, τη μείωση τη τιμής του χαρτιού και τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, οι οποίες εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων.

Αυτά τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα με εκείνα της Ισπανίας όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 25% και της Ελλάδας κατά 20%.

Σήμερα το ΑΕΠ της Φινλανδίας είναι μόνο 5,5% μικρότερο από εκείνο πριν από την κρίση, αλλά η παραγωγή του μεταποιητικού εμπορίου είναι 20% χαμηλότερη.

«Πολλοί στην Φινλανδία αναρωτιούνται γιατί πρέπει να παραμένει η χώρα στην Ευρωζώνη, αφού η οικονομία της θα μπορούσε να ανακάμψει σύντομα εάν επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα» γράφει ο Ζιν, ο οποίος συντάσσεται με την γνώμη αυτή.

Η Φινλανδία θα βγει κερδισμένη από την έξοδό της από την ευρωζώνη αφού «η παραίτηση από το ευρώ θα ήταν λιγότερο επώδυνη για τη χώρα από ότι για την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία διότι η Φινλανδία δεν επωφελείται από αυτό υπερβολικά και θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σχετικά χωρίς απώλειες».

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo