Fitch:Χρονιά ύφεσης το 2016-«σταδιακή βελτίωση» από το 2017

CC66C99AFC020CE1CB802BCA50993096Χρονιά ύφεσης θα είναι και το 2016 για την Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του οίκου Fitch, που προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,9% φέτος, με «σταδιακή βελτίωση» να έρχεται από το 2017 κι έπειτα.

Κύριο αντικείμενο της έκθεσης είναι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων, με τη Fitch να σημειώνει πως η σταθερή εφαρμογή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και η ύπαρξη ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την πλήρη άρση των περιορισμών.

Ο οίκος σημειώνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που ταλανίζει την Ελλάδα και ειδικά την τραπεζική αγορά, τονίζοντας μάλιστα συγκεκριμένα ότι η συμπεριφορά των καταθετών είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητη στις πολιτικές εξελίξεις».

Υπό τη σκιά της αβεβαιότητας, οι καταθέτες έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες μόνο μικρό μέρος των 43 δισεκατομμυρίων ευρώ που απέσυραν ανάμεσα στα τέλη του 2014 και τον Ιούνιο του 2015, με συνέπεια τα επίπεδα αποταμιεύσεων στο τραπεζικό σύστημα να παραμένουν χαμηλά και αμετάβλητα εδώ και ένα χρόνο.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους περιορισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται στις αναλήψεις, καθώς αποθαρρύνουν πολλούς αποταμιευτές από το να «επαναπατρίσουν» τα χρήματά τους.
Μία πρώτη λύση για χαλάρωση των περιορισμών, σημειώνει η Fitch θα μπορούσε να είναι η αύξηση των εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων, αν και παραδέχεται ότι τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο γύρο εκροών.

Όσον αφορά τη συνολική κατάσταση των τραπεζών, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως η ανακεφαλαιοποίηση και τα capital controls έχουν βοηθήσει στην προστασία της ρευστότητας, όμως οι τράπεζες εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Ευρωσύστημα για τη χρηματοδότησή τους.

Η Fitch αναφέρει ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί από την άρση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα που αποφάσισε τον προηγούμενο μήνα ΕΚΤ, όμως εκτιμά ότι αυτό θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αντικαταστήσουν με φθηνή χρηματοδότηση μόλις το 7% των ακριβών δανείων που έχουν λάβει από τον έκτακτο μηχανισμό ELA.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα