5 διατροφικά tips για να περιορίσετε το άγχος

Οι δύο στους τρείς ανθρώπους στην εποχή μας αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας στη ζωή τους, με το άγχος να αποτελεί τον βασικό αρνητικό παράγοντα.

Ειδικά σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που βιώνουμε με την πανδημία, το άγχος για τα οικονομικά, για την καθημερινότητα, για το μέλλον, πολλαπλασιάζεται, με αποτέλεσμα την ψυχολογική επιβάρυνση.

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team αναφέροντας ότι η σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας, μάς δίνει, σύμφωνα με έρευνες, 5 tips διατροφής, για τη μείωση του άγχους:

  1. Πρωινό κατά του άγχους με βρώμη: Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα ένα είδος φυτικών ινών, τις βήτα γλυκάνες, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνη.Οι ίνες αυτές παρέχουν μια αργή, σταθερή απελευθέρωση ενέργειας που κρατούν σε ισορροπία τη χημεία του εγκεφάλου και το σάκχαρο στο αίμα σου.Τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως: Το πλούσιο σε φυτικές ίνες ψωμί σου προσφέρει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες θεωρείται πως σταθεροποιούν το νευρικό σύστημα.
  2. Φάτε τα Ωμέγα σας: Εκτός από τα πολλά οφέλη για την υγεία, τα δύο λιπαρά οξέα ωμέγα-3, EPA και DHA, που βρίσκονται κυρίως στο ιχθυέλαιο, έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν θετικά τη διάθεση.Υποστηρίζεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη βιομετατροπή του EPA σε χημικές ουσίες που απαιτούνται από τον εγκέφαλο ή ότι το EPA και DHA επηρεάζουν τη νευρωνική σηματοδότηση. Λάβετε την ημερήσια δόση EPA και DHA από λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός.
  3. Αυξήστε τους υδατάνθρακες: Αυτό πιθανώς δεν είναι η συμβουλή που έχετε συνηθίσει να ακούτε, αλλά οι υδατάνθρακες δεν είναι πάντα ο κακός της υπόθεσης. Στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε έχει κάνει δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων θα σας πει ότι οι υδατάνθρακες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί την είσοδο τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της προάγει το αίσθημα ευεξίας. Ποιοι υδατάνθρακες είναι καλύτεροι; Οι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά τείνουν να παρέχουν διαρκή επίδραση στον εγκέφαλο και στη διάθεση, ενώ οι τροφές με υψηλό GI όπως τα ζαχαρούχα γλυκά και τα επεξεργασμένα προϊόντα όπως το άσπρο ψωμί τείνουν να παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση.
  4. Μαύρη σοκολάτα: Στην κορυφή του καταλόγου με τα τρόφιμα που καταναλώνονται περισσότερο από κάθε άλλο σε στρες και άγχος είναι η σοκολάτα.Η κατανάλωση σοκολάτας δίνει ένα ευχάριστο συναίσθημα ευφορίας και χαλαρώνει τον οργανισμό από το άγχος. Η σεροτονίνη, η τρυπτοφάνη και η φαινυλεθυλαμίνη καθώς και το μαγνήσιο είναι συστατικά που συμμετέχουν στην παραγωγή ορμονών που είναι υπεύθυνες για την έκκριση ορμονών που έχουν αντικαταθλιπτική δράση.
  5. Ανάλατα καρύδια: Τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε. Επιπλέον, περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Επειδή οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές θερμίδες, μία χούφτα σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή.

Το άγχος δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο που σκεφτόμαστε, επηρεάζει τα πάντα, τον ύπνο, τη διαχείριση πόνου, τα επίπεδα ενέργειας και διάθεσης, την αποθήκευση λίπους, ακόμα και την πέψη. Μια μικρή δόση ανησυχίας είναι καλή, μας διατηρεί σε εγρήγορση και βοηθάει να αποφύγουμε πιθανές επικίνδυνες καταστάσεις. Αλλά το υπερβολικό στρες είναι σοβαρός αρνητικός παράγοντας.
Όμως υπάρχουν τρόποι όπως τα παραπάνω διατροφικά tips να αποβάλλουμε το καθημερινό άγχος και σίγουρα να το μειώσουμε αισθητά. Δοκιμάστε τα.

* Ο Άκης (CT fiveprcent – Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα