5 νεκροί από τον φονικό σεισμό 8,3 βαθμών που ταρακούνησε τη Χιλή

chili-seismos-2-310x232

Ισχυρός σεισμός 8,3 βαθμών ταρακούνησε τη Χιλή, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε άτομα. Καταγράφηκε τσουνάμι ύψους σχεδόν 4 μέτρων σε παράκτια πόλη, ενώ σε ισχύ βρίσκονται προειδοποιήσεις για -αρκετά μικρότερα- τσουνάμι μέχρι τη Χαβάη και τις ακτές της Καλιφόρνια.
Συγκεκριμένα,ο σεισμός έγινε αισθητός σε εξαιρετικά μεγάλη ακτίνα, μέχρι και το Μπουένος Άιρες. Ζημιές σε ορισμένες περιοχές, χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους υπό τη «συνοδεία» αρκετών μετασεισμών.
Αρχικά,η Χιλή εξέδωσε αρχικά προειδοποίηση στους κατοίκους περιοχών κοντά στις ακτές να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σπίτια κατέρρευσαν στην πόλη Ιγιάπελ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος πέντε ατόμων. Η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, ανέφερε πως θα βρεθεί στις βαρύτερα πληγείσες περιοχές την Πέμπτη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει για άλλη μία φορά να αντιμετωπίσουμε ένα ισχυρό χτύπημα της φύσης».

Η πρώτη εικόνα πάντως είναι ότι η Χιλή πέρασε τον ισχυρότατο σεισμό χωρίς εκτεταμένες καταστροφές. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και από την εξέλιξη της κατάστασης, θα σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο στην αντισεισμική προστασία: Το 2010, σεισμός 8,8 βαθμών είχε ισοπεδώσει περιοχές και είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 κατοίκους.Ο σεισμός χτύπησε στις 19:54 τοπική ώρα (01:54 ώρα Αθήνας) και το επίκεντρό του ήταν σε υποθαλάσσια περιοχή ανοικτά από τις ακτές της Χιλής και σε απόσταση 169 χιλιομέτρων βόρεια από το Βαλπαράισο. Το εστιακό βάθος του υπολογίζεται σε 12,6 χιλιόμετρα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS).

Ο ισχυρότερους από τους μετασεισμούς, που συνεχίζονταν για ώρες, ήταν 7 βαθμών και άλλοι τέσσερις ξεπερνούσαν τους 6.Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής, στην παράκτια πόλη του Κοκίμπο καταγράφηκε άνοδος των υδάτων που έφτασε μέχρι και τα 4,5 μέτρα.

Ο κύριος σεισμός ακολουθήθηκε από δύο μικρότερους – 6,2 και 6,4 βαθμών – περίπου είκοσι λεπτά αργότερα, ανέφερε το USGS.Σύμφωνα με το παρατηρητήριο για τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας χαμηλών κυμάτων στην Χαβάη και την ακτή της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, για την Καλιφόρνια η ανοδος δεν αναμένεται να ξεπεράσει το μισό μέτρο.

 

Σχετικά Νέα