Μ.Σούλτς:H Ένωση θα ήταν πιο αδύναμη χωρίς τη Βρετανία

hdferbΩστόσο, τα επιχειρήματα της λογικής και της σύνεσης δεν αφορούν μόνο τους Βρετανούς, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (ARD). Και αυτό για πολύ συγκεκριμένους λόγους: “Δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ενιαία αγορά, μέλος του G7, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο. Από αυτά τα τρία κριτήρια και μόνο, αντιλαμβανόμαστε ότι , τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής”.

Πολλοί ανησυχούν ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit, και άλλα κράτη-μέλη θα επιχειρούσαν να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα. Όμως, σε περίπτωση αποχώρησης, θα έπρεπε να ανησυχούν εξίσου και οι ίδιοι οι Βρετανοί, προειδοποιεί ο Μάρτιν Σουλτς. “Γιατί η Βρετανία είναι μέλος του G7; Γιατί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ενιαίας αγοράς; Γιατί έχει απεριόριστη πρόσβαση σε αυτήν την αγορά. Αν τυχόν η πρόσβαση αυτή έκλεινε, αυτό θα ήταν σίγουρα αρνητικό για τη Βρετανία”, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Γάμος συμφέροντος” με αμοιβαία οφέλη

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των βρετανικών εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ευρώπη, ενώ και οι εισαγωγές προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο έντονη είναι η διασύνδεση ανάμεσα στο Λονδίνο και τους ευρωπαίους εταίρους του. Η αποχώρηση των Βρετανών θα καθιστούσε απαραίτητη μία νέα, πολυετή και δύσκολη διαπραγμάτευση για τις σχέσεις με την ΕΕ. Μία ψύχραιμη στάθμιση όλων των επιχειρημάτων οδηγεί στην επιλογή της παραμονής. Μήπως όμως όλα αυτά υποδεικνύουν τελικά έναν “γάμο συμφέροντος” και όχι μία βαθύτερη, συναισθηματική επιλογή των Βρετανών για την παραμονή τους στην Ευρώπη; Ο Μάρτιν Σουλτς απαντά ως εξής: “Εγώ στοιχηματίζω ότι η πλειοψηφία θέλει να μείνει στην ΕΕ. Ίσως το θέλει περισσότερο για λόγους πραγματιστικούς και όχι συναισθηματικούς. Αλλά δεν είναι και τόσο κακό να είσαι πραγματιστής σε αυτή τη ζωή…”

43 χρόνια πέρασαν από την πρώτη “προς Βορράν” διεύρυνση της ΕΕ, όταν εντάχθηκαν η Μ.Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία. Εάν επικρατήσει η λογική, θεωρεί ο Μάρτιν Σουλτς, οι Βρετανοί θα παραμείνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μία διαφορετική επιλογή δεν θα ήταν ορθή, καθώς “ο 21ο αιώνας δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να αποκηρύξουμε τη συνεργασία και να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στις διμερείς σχέσεις και συμμαχίες”.

Έπαινοι για την …εθνική Αγγλίας

Κι ένα ποδοσφαιρικό υστερόγραφο: ακόμα κι αν οι Βρετανοί αποχωρούσαν, η Εθνική Αγγλίας θα εξακολουθούσε να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, λέει ο γερμανός πολιτικός. Βέβαια ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι θα υποστηρίζει την εθνική Γερμανίας στο φετινό EURO, αλλά την ίδια στιγμή εκφράζει τον ενθουσιασμό του και για την Αγγλία: “Τους έχω παρακολουθήσει μερικές φορές και βλέπω ότι οι Άγγλοι παίζουν σύγχρονο και τεχνικό ποδόσφαιρο. Έχουν νεανική ομάδα με πολλούς ταλαντούχους παίκτες. Και πραγματικά πιστεύω ότι είναι ικανοί να κάνουν την έκπληξη σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα”.

Κάριν Μπένς-Νάντεμπους / Γιάννης Παπαδημητρίου 

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα