Άκυρο το ξενοφοβικό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία

The sun rises along the Hungary and Serbia border fence near the village of Asotthalom, Hungary, October 2, 2016 as Hungarians vote in a referendum on the European Union's migrant quotas. REUTERS/Laszlo Balogh

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα άγγιξε το 44%, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, κάτι που το καθιστά άκυρο,αφού για να θεωρηθεί έγκυρο έπρεπε η συμμετοχή να φτάσει το 50%.

Έτσι,ο ξενοφοβικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υπέστη βαρύ πλήγμα χθες Κυριακή καθώς το δημοψήφισμα το οποίο οργάνωσε για να καταψηφιστεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων δεν είναι έγκυρο, λόγω αποχής.

Η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες όπου οι πολίτες καλούνταν να ψηφίσουν ναι ή όχι στην υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων στη χώρα χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, αναμένεται να καταστήσει άκυρη τη διαδικασία, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία όσων προσήλθαν ψήφισαν υπέρ του όχι.

Με καταμετρημένο το 94,8% των ψήφων, το αποτέλεσμα που διαμορφώνεται στο σημερινό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία είναι: το 98,2% των Ούγγρων που ψήφισαν απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Εκτιμάται ότι το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ήταν της τάξης του 45%. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το αποτέλεσμα και κάλεσε την ΕΕ να το λάβει υπόψη.

Φαίνεται ότι ο Βίκτορ Όρμπαν δεν θέλει να αντιληφθεί την ήττα του,παρότι ο κόσμος γύρισε την πλάτη στην ξενοφοβική διαδικασία και αφού όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προηγηθεί μια απίστευτη κινητοποίηση όλης της κυβέρνησης, του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος και των ΜΜΕ υπέρ της θέσης του ρατσιστή πρωθυπουργού .

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση ακύρωσης της ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα