Πιθανότατα νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν

iuioOι ΗΠΑ προχώρησαν σε πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο των αρχηγό των Ταλιμπάν Αχτάρ Μανσούρ, σε περιοχή στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, όπως επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο. Η Καμπούλ αναφέρει πως «πιθανώς» εξοντώθηκε ο Μανσούρ, λέγοντας πως περιμένει την επιβεβαίωσε του θανάτου.

«Χθες βράδυ Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την αφγανική κυβέρνηση και είναι πολύ πιθανό να έχει σκοτωθεί. Μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες θα τις ανακοινώσουμε» ανέφερε στο Reuters ο ανώτατος αφγανός αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίθεση κατά του Μανσούρ στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με τα Αφγανιστάν. Την επίθεση είχε εγκρίνει και διατάξει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ επιβεβαίωσε την επιχείρηση με στόχο τον Μανσούρ, αρνήθηκε όμως να δώσει άλλες πληροφορίες για την τύχη του. «Ακόμη αξιολογούμε τα αποτελέσματα της επιδρομής και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες όποτε αυτό είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Αχτάρ Μανσούρ ενδέχεται να ξεκινήσει μάχη για τη διαδοχή του και να διευρυνθούν οι διαφορές στις τάξεις των Ταλιμπάν, που ξεκίνησαν μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ιδρυτή τους Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αντιδράσει επισήμως στις πληροφορίες, όμως η προσοχή έχει αυτομάτως στραφεί στον υπαρχηγό του Μανσούρ, τον Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του διαβόητου δικτύου που ευθύνεται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ.

Σχετικά Νέα