4 πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν στην Τουρκία κολυμπώντας

Τέσσερις πρόσφυγες που διαμένουν στη Σούδα, ένα από τα τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Χίο, προσπάθησαν να κολυμπήσουν ως τις τουρκικές ακτές τη Δευτέρα 9/5/2016, παραιτούμενοι έτσι από τη σχεδόν σταματημένη διαδικασία αίτησης ασύλου.

Δεκάδες άλλοι πρόσφυγες στέκονταν στην ακτή έξω από το καμπ της Σούδας και παρακολουθούσαν τους τέσσερις κολυμβητές να κατευθύνονται προς την τουρκική πόλη του Τσεσμέ. Αν και φαίνεται κοντινή, απέχει 26 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χίου, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τα θαλάσσια ρεύματα.

Οι πρόσφυγες που προσπάθησαν να κολυμπήσουν προς την Τουρκία εντοπίστηκαν από εθελοντές της νορβηγικής οργάνωσης Drops in the Ocean, που κάλεσαν το λιμενικό. Δύο ταχύπλοα περιμάζεψαν τους τέσσερις κολυμβητές, που φορούσαν σωσίβια, και τους έβγαλε στην ξηρά.

Είχαν μόλις καταφέρει να βγουν από την περίμετρο του λιμανιού ύστερα από μισή ώρα κολύμβησης, αλλά αυτό δεν φάνηκε να πτοεί μερικούς από τους άλλους πρόσφυγες που παρακολουθούσαν.

«Θα προσπαθήσουμε κι εμείς αύριο», έλεγαν, καθώς τα σκάφη απομακρύνονταν από το οπτικό τους πεδίο – να σημειωθεί ότι το πρωί της Τρίτης δύο ακόμα πρόσφυγες επιχείρησαν ξανά να κολυμπήσουν προς την Τουρκία και επίσης περισυνελέγησαν από σκάφη.

aplotaria.gr

Σχετικά Νέα