Ευ.Τσακαλώτος:«Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο,αυτά είπαμε και αυτά κάναμε»

jkhKατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής,υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, που ζητεί το ΔΝΤ,ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής σε όσα είχε πει.

«Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο.Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε»,είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και στο φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό ενώ απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης επεσήμανε την υποκριτική στάση της και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνάει ότι όσα σήμερα δήθεν αντιπαλεύουν, στο δημοψήφισμα για τη λύση του κ. Γιούνκερ είχαν ψηφίσει ναι.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση υπογράμμισε ότι «όλοι οι θεσμοί έχουν πειστεί ότι αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε» και σχετικά με τις ενστάσεις του ΔΝΤ για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης ανέφερε ότι «υπάρχει μια παρένθεση που πρέπει να συζητήσουμε». Όπως ανέφερε,  για το δημοσιονομικό πακέτο «εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα φτάσει το 2018 σε πλεόνασμα 3,5% και το ΔΝΤ λέει ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% για αυτό ζήτησε να πάρουμε υπό αίρεση μέτρα».

“Κάναμε όσα υποσχεθήκαμε περιμένουμε από τη Γερμανία και το ΔΝΤ μια εφικτή λύση για το χρέος” γιατί το πακέτο μεταρρυθμίσεις, μέτρα και χρέος πρέπει να είναι αξιόπιστο για τους πιστωτές, αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστο και για τους Έλληνες πολίτες, ώστε να ξεφύγουμε από το φαύλο που μας έβαλαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από το 2010 τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι η Eurostat λέει πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ρώτησε: «Τι λέτε; Η Eurostat έχει δίκιο ή το ΔΝΤ;» ενώ τους κάλεσε ξεκάθαρα να δηλώσουν αν υποστηρίζουν την κυβέρνηση για τη μη λήψη νέων μέτρων ή συντάσσονται με το ταμείο.

«Θα προτείνουμε τον μηχανισμό αυτό (δημοσιονομικής διόρθωσης) και ζητάω την υποστήριξή σας. Υποστηρίζετε την κυβέρνηση ενάντια στο ΔΝΤ ή όχι; Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της Κομισιόν ή όχι;», συνέχισε.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το ΔΝΤ εκτός από την Ελλάδα πιέζει και τους Ευρωπαίους «να δώσουν κάτι για το χρέος». Πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί και η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να συζητήσουν και να βρουν λύση αξιόπιστη».

Τέλος, προανήγγειλε ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεδιπλώσει το παράλληλο πρόγραμμα. «Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε», κατέληξε.
Απαντώντας στην κριτική ότι δήθεν «κρύβεται» είπε ειρωνικά μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Θέλω να αρχίσω με μία κριτική που ήρθε στα αυτιά μου ότι κρύβομαι. Ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τα ιερά τέρατα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και πού πάω να κρυφτώ; Πάω να δω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πόουλ Τόμσεν, για να έχω ήσυχη την ψυχή μας».

«Και όταν πηγαίνω στον Βόλφγκανγκ μας και στον Πόουλ μας, τους λέω, όταν μου δίνουν τον καφέ, “σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προστασία που μου δίνετε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βρούτση”. Να μιλήσουμε λίγο σοβαρά.».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα