Αξιωματούχος ΔΝΤ:Δεν βιαζόμαστε να κλείσει η διαπραγμάτευση

dnt-3_2

«Προς το παρόν από τις επαφές που γίνονται δεν υπάρχει “λευκός καπνός”», δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου.

«Το Ταμείο μετέχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν βιάζεται να τελειώσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο προσεχές Eurogroup στις 9 Μαΐου» δήλωσε στον ΑΝΤ1 αξιωματούχος του Ταμείου που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις. Η δήλωσή του έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαίους και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν επισημάνει την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως επιθυμία της Γαλλίας είναι το θέμα να κλείσει στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία «πολύ σύντομα».

«Προς το παρόν από τις επαφές που γίνονται δεν υπάρχει “λευκός καπνός”», δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου, εκφράζοντας τις θέσεις του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται πως τα Wikileaks είχαν αποκαλύψει τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Πολ Τόμσεν, διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, και της Ντέλιας Βελκουλέσκου, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κατά την οποία ο πρώτος ανέφερε στη δεύτερη πως επιδίωξή του είναι να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών προκαλώντας πιστωτική ασφυξία. Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να υποχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα και οι Ευρωπαίοι σε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ μπλόκαρε την τελευταία στιγμή τη συμφωνία, αμφισβητώντας τα στοιχεία της Eurostat και ζητώντας νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, κάτι που απορρίφθηκε τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τους ευρωπαίους, ενώ απορρίπτει την πρόταση για τον μηχανισμό εξισορρόπησης με τον «δημοσιονομικό κόφτη». Η στάση του ΔΝΤ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν και προσωπικά του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έκανε λόγο για «παράλογα και αντισυνταγματικά αιτήματα».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα