Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους στην ατζέντα του Eurogroup

eurogroup-greece1Η συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων και η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να αποδεσμευτούν χρήματα για την Ελλάδα, υπογραμμίζει το Eurogroup στην ανακοίνωση για την έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Μαΐου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην έκτακτη σύνοδο οι υπουργοί θα συζητήσουν την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
«Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα» σημειώνεται.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα,εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας ο πρόεδρος Τουσκ είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως ως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους Θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ολάντ:Πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να έχει υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα

Συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου επιθυμεί ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ,προκειμένου να ολοκληρωθούν αισίως οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να έχει υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα. Οι προβλέψεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο, είναι αρνητικές μέχρι αυτή τη στιγμή.

 

Αξιωματούχος ΔΝΤ:Δεν βιαζόμαστε να κλείσει η διαπραγμάτευση

«Προς το παρόν από τις επαφές που γίνονται δεν υπάρχει “λευκός καπνός”», δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου.

«Το Ταμείο μετέχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν βιάζεται να τελειώσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο προσεχές Eurogroup στις 9 Μαΐου» δήλωσε στον ΑΝΤ1 αξιωματούχος του Ταμείου που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις. Η δήλωσή του έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαίους και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν επισημάνει την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως επιθυμία της Γαλλίας είναι το θέμα να κλείσει στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία «πολύ σύντομα».

«Προς το παρόν από τις επαφές που γίνονται δεν υπάρχει “λευκός καπνός”», δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου, εκφράζοντας τις θέσεις του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται πως τα Wikileaks είχαν αποκαλύψει τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Πολ Τόμσεν, διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, και της Ντέλιας Βελκουλέσκου, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κατά την οποία ο πρώτος ανέφερε στη δεύτερη πως επιδίωξή του είναι να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών προκαλώντας πιστωτική ασφυξία. Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να υποχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα και οι Ευρωπαίοι σε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ μπλόκαρε την τελευταία στιγμή τη συμφωνία, αμφισβητώντας τα στοιχεία της Eurostat και ζητώντας νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, κάτι που απορρίφθηκε τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τους ευρωπαίους, ενώ απορρίπτει την πρόταση για τον μηχανισμό εξισορρόπησης με τον «δημοσιονομικό κόφτη». Η στάση του ΔΝΤ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν και προσωπικά του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έκανε λόγο για «παράλογα και αντισυνταγματικά αιτήματα».

Σχετικά Νέα