Αβραμόπουλος:Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στο προσφυγικό

7_-1

Την άποψη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα που καθιστούν αναγκαία την «κατ’ εξαίρεση» διατήρηση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβάλει πέντε χώρες για περαιτέρω έξι μήνες εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο» τους τελευταίους μήνες και βδομάδες.

Ξεκαθάρισε δε πως δεν προτείνεται να επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν της Ελλάδας, δηλαδή σε αεροδρόμια και λιμάνια.

«Στο διάστημα των τριών μηνών δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλες οι ελλείψεις», ανέφερε ο επίτροπος προσθέτοντας ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτούντων άσυλο που παραμένουν στην Ελλάδα και στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο “δευτερογενών μετακινήσεων”.

Ως εκ τούτου η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει στο Συμβούλιο συγκεκριμένα κράτη-μέλη (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία) να διατηρήσουν τους ελέγχους σε συγκεκριμένα σημεία των συνόρων τους.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε, τέλος, πως στόχος παραμένει η ομαλοποίηση της Σένγκεν, χωρίς εσωτερικούς ελέγχους, «όσο το δυνατό πιο γρήγορα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα