38.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ κατέφυγαν στο Μπαγκλαντές

Πηγές του ΟΗΕ από τη συνοικία Κοξ Μπαζάρ που βρίσκεται στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσαν ότι περίπου 38.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές για να ξεφύγουν από τη βία στη Μιανμάρ στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

Εξάλλου σχεδόν 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που μαίνονται από την προηγούμενη Παρασκευή στη βόρεια Πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ, σύμφωνα με νέα επίσημα στοιχεία

Μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ την Παρασκευή, στη βόρεια Πολιτεία Ραχίν όπου ζει κυρίως η μουσουλμανική αυτή μειονότητα, έχει προκαλέσει νέο κύμα διώξεων εις βάρος της, γεγονός που έχει ωθήσει πολλούς Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από 400.000 ομοεθνείς τους πρόσφυγες.

Ο στρατός της Μιανμάρ ισχυρίζεται ότι διεξάγει επιχειρήσεις εκκαθάρισης εναντίον «εξτρεμιστών τρομοκρατών» και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντολές να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο οι Ροχίνγκια που έχουν φτάσει στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν μια εκστρατεία πυρπολήσεων και φόνων που έχει στόχο να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι αρχές της χώρας έχουν απομακρύνει περισσότερους από 11.700 «γηγενείς κατοίκους» από την περιοχή των συγκρούσεων, ανακοίνωσε ο στρατός, μια αναφορά στον μη μουσουλμανικό πληθυσμό της Πολιτείας Ραχίν.

Περισσότεροι από 150 αντάρτες Ροχίνγκια εξαπέλυσαν χθες Πέμπτη νέες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, κοντά σε χωριά όπου ζουν ινδουιστές, σύμφωνα με τοπικά κρατικά μέσα, τα οποία πρόσθεσαν ότι περίπου 700 μέλη της κοινότητας αυτής έχουν απομακρυνθεί.

Η μεταχείριση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.

Οι Ροχίνγκια είναι απάτριδες και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Ωστόσο και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα