Ιταλία:H Αυστρία στηρίζει το ιταλικό σχέδιο για την μετανάστευση

Italy's Interior Minister and leader of New Center Right party Angelino Alfano arrives to talk to reporters at the end of the consultations with Italian President Giorgio Napolitano at the Quirinale Palace in Rome February 15, 2014. Italy's president may ask young center-left leader Matteo Renzi to become its youngest ever prime minister this weekend after a party coup that forced Enrico Letta to resign as premier of the euro zone state struggling to pull out of recession. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: POLITICS)

«Η Αυστρία στηρίζει το ιταλικό σχέδιο για την μετανάστευση. Μέχρι τώρα αποφύγαμε το κλείσιμο του περάσματος του Μπρένερ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αυστριακό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σομπότκα, σήμερα στην Ρώμη,όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς αν η απόφαση να παραμείνει ανοικτό το πέρασμα του Μπρένερ είναι οριστική, ο Αλφάνο απάντησε: «όχι, πρέπει να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες. Θα εξαρτηθεί και από εμάς, από την αποτελεσματικότητά μας, το να μην αποφασίσει, η Αυστρία, να κλείσει το πέρασμα αυτό».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας πρόσθεσε πως η χώρα του θα ενισχύσει τους ελέγχους επί των μεταναστευτικών ρευμάτων που μπορεί να κατευθυνθούν προς το Μπρένερ, αλλά επανέλαβε παράλληλα ότι όπως και να έχει το θέμα, η Ιταλία δεν θα δεχθεί να πραγματοποιήσει η Αυστρία ελέγχους σε ιταλικό έδαφος.

Παράλληλα ο Αλφάνο επέμεινε στο ότι η Βιέννη δεν πρόκειται να εγείρει τείχος στα σύνορα των δύο κρατών.

«Πρέπει να αποφύγουμε να υπάρξει μεταναστευτική ροή προς το Μπρένερ και από αυστριακής πλευράς χρειάζεται να επιδειχθεί σωφροσύνη, να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αποφασιστεί το κλείσιμο του περάσματος. Κάτι τέτοιο θα έκανε πολύ κακό στον τουρισμό και των δυο χωρών, στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, στην διέλευση για επαγγελματικούς λόγους», τόνισε επίσης ο κεντροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.

 

«Δεν θα οικοδομηθεί κανένα τείχος ή φράχτης στο Μπρένερ», επιβεβαίωσε και ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο την Πέμπτη στη Ρώμη.

«Μόνον αν καταστεί αναγκαίο θα κάνουμε ελέγχους σε τραίνα και σε οχήματα, μειώνοντας την ταχύτητα διέλευσής τους», πρόσθεσε ο Σομπότκα, σύμφωνα με τον οποίο «τυχόν κιγκλιδώματα θα χρησιμεύσουν μόνον για να κατευθύνεται προς συγκεκριμένο σημείο η κίνηση».

«Θέλησα να έλθω αμέσως στην Ιταλία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα που είχαν κάπως οξυνθεί τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βιέννης, σύμφωνα με τον οποίο, μπορεί, πάντως, να δημιουργηθούν αίθουσες αναμονής και ταυτοποίησης στα ιταλοαυστριακά σύνορα.

«Συχνά η Ιταλία και η Αυστρία αφέθηκαν μόνες και για να αποφευχθούν μονομερείς κινήσεις πρέπει να βρεθούν συνολικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση της Βιέννης στηρίζει την ιταλική πρόταση σχετικά με ένα «σύμφωνο για την μετανάστευση» το οποίο θα προσφέρει χρηματική υποστήριξη στις αφρικανικές χώρες, σε αντάλλαγμα για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων.

Παρόμοια υποστήριξη παρέχεται από την Αυστρία και στις ιταλικές προσπάθειες για σταθεροποίηση της Λιβύης, όπως και στην πρόταση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αλφάνο για την δημιουργία πλωτών hotspots.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα