Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Απρ 28th, 2016

ΟΗΕ για Συρία:«Η παύση πυρός κρέμεται από μία κλωστή»

edfjeio«Η παύση πυρός κρέμεται από μία κλωστή» λέει ο ΟΗΕ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ναυάγιο στις συνομιλίες για το Συριακό, με τον  επιτετραμμένο του ΟΗΕ για την κρίση, Στάφαν ντε Μιστούρα,να παρουσιάζει κείμενο με τα -ελάχιστα- σημεία σύγκλισης Δαμασκού και αντιπολίτευσης για την πολιτική μετάβαση.

«Το τελευταίο διήμερο είχαμε κατά μέσο όρο έναν νεκρό κάθε 25 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά.

«Φοβάμαι πραγματικά ότι η διάβρωση στην εκεχειρία αποσυνθέτει την εύθραυστη συναίνεση για πολιτική μετάβαση, που είχε χτιστεί πολύ προσεκτικά τον τελευταίο χρόνο» είπε ο ντε Μιστούρα δείχνοντας ξεκάθαρα το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να διασφαλίσουν την «μετά βίας ζωντανή» κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες στη Συρία και να ανανεώσουν την κατεστραμμένη ειρηνευτική διαδικασία.

«Δεν υπάρχει λόγος ώστε και οι δύο (δυνάμεις) οι οποίες έχουν επενδύσει τόσο μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο σ’ αυτή την ιστορία επιτυχίας και έχουν κοινό συμφέρον να μην επιτρέψουν να ξαναμπεί η Συρία σε νέο κύκλο πολέμου, να μην μπορούν να αναζωογονήσουν αυτό που έχουν δημιουργήσει και το οποίο είναι μεν ακόμα ζωντανό, αλλά μετά βίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ντε Μιστούρα διαβεβαίωσε επίσης ότι σκόπευε να ξεκινήσει και νέο γύρο συνομιλιών τον επόμενο μήνα, αλλά ότι δεν θα θέσει ημερομηνία ακόμα, ελπίζοντας ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν το κύρος τους για να ενδυναμώσουν την εκεχειρία, η οποία χρειάζεται «άμεση αναζωογόνηση». «Πώς μπορείς να έχεις ουσιώδεις συνομιλίες όταν έχεις μόνο ειδήσεις για βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, επέμεινε ότι είχε γίνει πρόοδος όσον αφορά τη μεταβατική κυβέρνηση, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια αληθινή και αξιόπιστη πολιτική μετάβαση». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η πολιτική μετάβαση θα πρέπει να επιβλεφθεί από μια νέα -επαναλαμβάνω, νέα- αξιόπιστη και περιεκτική κυβέρνηση, η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή κυβερνητική ρύθμιση».

Ο ειδικός απεσταλμένος όμως αρνήθηκε να αναφερθεί στο μεγαλύτερο εμπόδιο στις συνομιλίες, τη τύχη του προέδρου της Συρίας Μπάσαρ αλ Άσαντ.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo