Το σκληρό παιχνίδι συνεχίζεται,ενώ πλησιάζουμε τα 90′

A man walks past a European and Greek flags in central Athens, on Tuesday, June 30, 2015. The European part of its international bailout expiring Tuesday and with it, any possible access to the remaining rescue loans it contains. As a result, the government is unlikely to repay a roughly 1.6 billion-euro ($1.87 billion) debt to the International Monetary Fund due Tuesday too. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Όσο περνούν οι ώρες και τα χρονικά όρια στενεύουν, οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες  στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, πολλαπλασιάζονται.Και μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους,η τακτική των “ομάδων” βασίζεται στο σκληρό παιχνίδι.Δυστυχώς το γήπεδο φαίνεται ότι γέρνει προς την περιοχή της Ελλάδας,ενώ οι όποιες αντεπιθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκουν “δίχτυα”.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί,λίγο νωρίτερα δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών βρίσκεται πολύ κοντά.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε,επίσης,πως πρέπει να γίνει «κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί μια νέα πιθανή κρίση» και εξέφρασε την ελπίδα του για εύρεση συμφωνίας.

«Θα εργαστούμε προς τη κατεύθυνση μιας συμφωνίας ήρεμα και συγκροτημένα» είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί και προσέθεσε πως «θέλουμε να ενδυναμώσουμε και να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας». 

Από την πλευρά του,ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, δήλωσε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup.

Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για Eurogroup πολύ σύντομα», ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg πως «το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι «πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών».

Ωστόσο,ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής, αλλά ένα Eurogroup. Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα -Τουσκ

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup.

Τέλος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

Ενόχληση της Κομισιόν με το ΔΝΤ

αρχείο λήψης (5)

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το ΑΠΕ, η σύνοδος του Eurogroup ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη. –

Έντονη είναι η ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξαιρετικά άκαμπτες θέσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τα ελληνικά δημοσιονομικά ζητήματα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ενόχληση διατυπώθηκε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων στην οποία μίλησε για το θέμα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν γεφυρώσιμες τις διαφορές με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η σύνοδος του Eurogroup ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη.

 

Γεροβασίλη:To ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας

GEROBASILH

Πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το πακέτο μέτρο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς,δήλωσε«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων»,  .

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

Παράλληλα,η κ.Γεροβασίλη είπε «Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν τη συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή»ενώ σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat, αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%».

Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Αυτή τη στάση, όπως τόνισε, τηρεί το ΔΝΤ παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και την προφανή διάθεση να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

«Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

Νωρίτερα…

Κυβερνητικές πηγές:ΔΝΤ και Σόιμπλε υπεύθυνοι για την αναβολή του Eurogroup

αρχείο λήψης

Tο ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δείχνουν» κυβερνητικές πηγές ως υπευθύνους για την αναβολή τουEurogroup, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους».

«Εδώ και τρεις μήνες το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks», σημειώνουν συγκεκριμένα κυβερνητικοί παράγοντες, υπογραμμίζοντας επίσης την επιμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

 Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης, αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού, από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3. Η εικόνα που μετεφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές είναι πως οι υπόλοιποι θεσμοί συμφωνούν με τις ελληνικές θέσεις.

Σχολιάζοντας τέλος τη σταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι η Ν.Δ. ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ και ότι συνεχίζει να «πατάει σε δύο βάρκες» για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, καθώς τη μια στιγμή φωνάζει ότι η κυβέρνηση «τα έδωσε όλα» και την άλλη ότι η κυβέρνηση «μας πάει στα βράχια»

 

Σόιμπλε για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής:Η απάντηση είναι όχι

αρχείο λήψης (2)

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βλέπει λόγο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

«Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel». Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup.

 

Νωρίτερα…

Γιουνκέρ:Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα

αρχείο λήψης (1)

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της λύσης για την Ελλάδα, χωρίς τις παράλογες νέες επιβαρύνσεις που ζητεί το ΔΝΤ, πήρε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, όπως μεταδίδει το newpost.gr.

Κατά την τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να τείνουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα.

«Η Αθήνα δεν αντέχει άλλα μέτρα, πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε» είπε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτου Eurogroup, στην κατεύθυνση που έθεσε σχεδόν ταυτόχρονα και ο Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αντιδρούν στις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ για νέα σκληρά μέτρα, τηρώντας αδιάλλακτη στάση στο ζήτημα της νομοθέτησης προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Άλλωστε, στους κόλπους της Κομισιόν υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι κάποιοι θέλουν να δυναμιτίσουν τη διαπραγμάτευση, με στόχο την συνολική αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Όπως λένει οι ίδιες πηγές, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να δημιουργήσουν νέο κλίμα αναταράξεων, με αιχμή τόσο το ελληνικό ζήτημα όσο και το Brexit και το προσφυγικό που ταλανίζει τη γηραιά ήπειρο.

Τουσκ:Να γίνει τις επόμενες μέρες Eurogroup

ImageHandler

«Οφείλουμε να αποφύγουμε μία κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται να καθοριστεί ημερομηνία για τη σύγκληση του Eurogroup όχι στο απώτερο μέλλον. Εντός ημερών και όχι εβδομάδων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι.

 

Πιτέλα:Κάποια «γεράκια» θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα

1741073

Αντιδρώντας στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Πρόεδρος των Σοσιαλιαστών και Δημοκρατών Gianni Pittella εξέφρασε στην πλήρη αντίθεσή του στην ιδέα για υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Κάλεσε την σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup.

Εκβιασμό χαρακτηρίζει την απαίτηση για πρόσθετα μέτρα, ο Τζάνι Πιτέλα, σημειώνοντας ότι αυτό θα σήμαινε πως «κάποια «γεράκια» θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα», και τονίζει πως αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διέξοδο, τότε «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει να ηγηθεί μίας ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα».

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή στην ιστοσελίδα της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής της ομάδας τονίζει:

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποια «γεράκια» θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό. Τα στοιχήματα είναι πολύ μεγάλα για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να εμποδίσουμε την κρίση στην Ελλάδα στον δρόμο προς το βρετανικό δημοψήφισμα, ειδικά τώρα που -κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες- η Ελλάδα υπεραπόδοσε στους στόχους του προϋπολογισμού του 2015.

Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διεξοδο, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει να ηγηθεί μίας ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μία δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει επιπλέον μία συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα