Βίτσας:Στα «χαρτιά» παραμένει η αποστολή τεχνικών κλιμακίων της ΕΕ

vitsas3333_2

Μόνο στα «χαρτιά» έχει μείνει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αποστολή τεχνικών κλιμακίων στα νησιά του Αιγαίου, όπως καταγγέλλει ο Δημήτρης Βίτσας.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, έχει ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες ασύλου να μην έχουν επαρκές ανθρώπινο δυναμικόκαι να εξετάζουν 50 με 60 αιτήσεις την ημέρα, αριθμό που χαρακτήρισε πάρα πολύ μικρό, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Oι υπηρεσίες ασύλου εργάζονται, αλλά η δυναμικότητά τους είναι μικρή και έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποσταλεί η βοήθεια που εγγράφεται και μέσα στη συμφωνία σε σχέση με τους ειδικούς και τους μεταφραστές που θα έρθουν στα νησιά» είπε ο κ. Βίτσας μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», χαρακτηρίζοντας «κεντρικό ζήτημα» την υποχρέωση των χωρών – μελών της ΕΕ για παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, τη χαρακτήρισε «παράνομη πράξη που επιφέρει οικονομικό κόστος», αλλά – όπως είπε – έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό από όλους και με βάση τη συνθήκη της Γενεύης ότι όσοι βρίσκονται, φιλοξενούνται, ή διαμένουν στην Ελλάδα υπόκεινται στους αντίστοιχος νόμους και στην αντίστοιχη νομοθεσία της Ελλάδας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί η απομάκρυνσή τους δεν είναι μόνο τα 50 με 100 άτομα που έχουν τοποθετήσει τις σκηνές πάνω στις γραμμές, αλλά – όπως επισήμανε – εκεί υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. Ο κ. Βίτσας τόνισε, ακόμα, ότι στην Ειδομένη δεν λειτουργούν μόνο οι ΜΚΟ, η Ύπατη Αρμοστεία και το κράτος, αλλά και ορισμένες «ομάδες, ή ομαδούλες» που υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και τους κρατούν εκεί σε άθλιες συνθήκες.

Καταλήγοντας, έκανε γνωστό ότι πάνω από το 60% των προσφύγων και μεταναστών έχουν μεταφερθεί από τον Πειραιά σε κέντρα φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο στο Σκαραμαγκά και στον Ελαιώνα, μικρή αποσυμφόρηση έγινε και στο Ελληνικό, όπου γύρω στα 500 άτομα μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές που είχαν κενές θέσεις, ενώ οι 4 χώροι προσωρινής φιλοξενίας, σε Ωραιόκαστρο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, θα συντελέσουν στην αποσυμφόρηση της Ειδομένης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα