Κοντά στην τελική συμφωνία,ενώ το παζάρι συνεχίζεται και το αποτέλεσμα είναι άγνωστο

KJHKΌλα δείχνουν ότι  πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα η διαπραγμάτευση και επισήμως θα κλείσει.Φυσικά το ότι είναι Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί πέραν από την χρονική τυχαιότητα των εξελίξεων  να εμπεριέχει και συμβολικά μηνύματα,καθώς η μορφή της δέσμης μέτρων και δη των “εφεδρικών”  θα αποτελέσει το δείκτη της έκβασης της συμφωνίας.

Όπως γνωρίζουμε η υπόθεση του «εφεδρικού πακέτου μέτρων» προφανώς είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους που σκοπό έχουν να διατηρήσουν την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βάσει των απαιτήσεων που έχει το Ταμείο.Από την μεριά της η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί τις επόμενες μέρες σε μια ανεύρεση συμμάχων και στη δημιουργία ενός μετώπου χωρών στο Eurogroup που θα στηρίζουν την ελληνική συμβιβαστική πρόταση, η οποία μπορεί να δεσμεύει την Αθήνα στη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης αλλά δεν προϋποθέτει τη νομοθέτησή τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Πάντως,από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters, μετά το Ecofin στο Άμστερνταμ,δήλωσε ότι παρότι «τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο,δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο».

Ακόμη, επεσήμανε ότι μετά από μια μακρά συζήτηση για την Ελλάδα, οι υπουργοί συμπεραίνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία και το περισσότερο έδαφος έχει καλυφθεί τόσο στις βασικές μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, φορολογικό, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων).Ωστόσο χρειάζεται «να γίνουν ακόμα μερικά βήματα», ώστε την επόμενη Πέμπτη να υπάρχει μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, για να την επικυρώσει το έκτακτο Eurogroup.

Σημειώνεται  ότι αργότερα, από το βήμα ενημέρωσης του Ecofin, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι το Eurogroup και οι θεσμοί δεν σκοπεύουν να πιέσουν την Αθήνα να παραβεί το νομικό της πλαίσιο, αν αυτό δεν επιτρέπει κάποιες παραμέτρους  αυτοματισμού για τη λήψη των εφεδρικών μέτρων.

Το Μαξίμου βάσει των παραπάνω δηλώσεων,κάνει τη δική του ερμηνεία  υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, για να υπογραμμίσουν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή τονίζουν πως  ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία ο οποίος, αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.

Κυβερνητικές πηγές,μάλιστα, αναφέρουν ότι  ο κ. Ντάισελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως τώρα θα ξεκινήσει η «εργασία» πάνω στην «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, ωστόσο οι σχετικές ενέργειες θα γίνουν «όταν χρειαστεί», εφόσον έχουν «ολοκληρωθεί» τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και στη βάση «ρεαλιστικών προβλέψεων» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η κ.Λαγκάρντ  χαιρέτισε τη συμφωνία των θεσμών ως προς την ανάγκη νομοθέτησης ενός πακέτου εφεδρικών μέτρων, ενώ ξεκαθάρισε πως πρέπει αυτά τα μέτρα να είναι αξιόπιστα.

Αναφερόμενη στα στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε χθες η Επιτροπή και παρουσιάζουν μια πιο ευνοϊκή εικόνα για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως ναι μεν είναι «θετικά», ωστόσο η Eurostat «συχνά» αναθεωρεί τέτοια στοιχεία.

Τέλος,η Γερμανία  φέρεται, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, να είναι πρόθυμο να δεχθεί μια  «ήπια αναδιάρθρωση» για το ελληνικό χρέος εάν η Ελλάδα συμφωνήσει να λάβει επιπλέον μέτρα.

Δημοσίευμα του περιοδικού υποστηρίζει, πως στην περίπτωση που οι Έλληνες συμφωνήσουν στην απόφαση να λάβουν προληπτικά μέτρα, «το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για ένα πρόσθετο στοιχείο για το χρέος» με στόχο να σταθεροποιηθούν οι τόκοι για το ελληνικό χρέος σε χαμηλό επίπεδο για δεκαετίες.

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι περαιτέρω ελάφρυνση θα μπορούσε να συνεισφέρει και η ΕΚΤ, η οποία διακρατεί πολλά ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει στην έναρξη της κρίσης χρέους, σημαντικά κάτω από την ονομαστική τους αξία. «Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τα κέρδη και να δοθούν όλα στην Ελλάδα. Αυτό είχε ήδη συμφωνηθεί, αλλά είχε ανακληθεί, όταν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης μετά την πρώτη εκλογική νίκη θεωρούσαν ότι δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία. Από πλευράς των δανειστών λέγεται τώρα ότι θα μπορούσε να αλλάξει, απέναντι σε μια ελληνική κυβέρνηση που σέβεται τα συμφωνηθέντα», σημειώνεται και αναφέρεται ότι θα απέφερε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται,ωστόσο, ότι ο χρόνος για αποφάσεις είναι περιορισμένος, όχι μόνο διότι εκπνέουν οι προθεσμίες για την εξόφληση κάποιων δανείων, αλλά κυρίως λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, τον Ιούνιο: «Οι διαπραγματευτές της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία ως τέλος Μαΐου ή θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά τις 24 Ιουνίου. Και τότε πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος για ένα κρίσιμο φινάλε, διότι στις 20 Ιουλίου λήγει η καταβολή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ των πιστωτών υπάρχει αντιπαράθεση, καθώς, από τη μία πλευρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δώσει ως βασική γραμμή ότι οι παραχωρήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν σε βάρος των πιστωτών, ενώ το ΔΝΤ παρουσίασε ιδέα, με βάση την οποία οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να εγγυηθούν, μέσω ESM, ένα χαμηλό επιτόκιο, ακόμη και στην περίπτωση που τα επιτόκια ανεβούν τα επόμενα χρόνια.

«Ο θυμός τού Σόιμπλε είναι για άλλη μια φορά εναντίον του Τσίπρα, διότι αυτές τις μέρες έκανε περιοδεία στην Ευρώπη αναζητώντας στήριξη έναντι των δανειστών. Ειδικά η επίσκεψη στον Ολάντ θύμωσε περισσότερο τον Σόιμπλε, διότι ήταν μόνο η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατά την προσφυγική κρίση απέτρεψε εκδίωξη της Ελλάδας από την Σένγκεν. Ως “ευχαριστώ” δεν είχε να κάνει κάτι άλλο από το να πάει στο Παρίσι για το πακέτο διάσωσης» γράφει το περιοδικό.

Σχετικά με το ΔΝΤ, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Σόιμπλε «είναι όμως θυμωμένος και με το ΔΝΤ, από τότε που υπήρξε η διαρροή της υποκλοπής συνομιλίας(…) Το θεωρεί ανόητο να συζητάς εμπιστευτικά θέματα στο τηλέφωνο, αλλά θύμωσε και με το περιεχόμενο, δηλαδή την εξαγγελία ότι το ΔΝΤ, αν χρειαστεί, θα πιέσει την Μέρκελ για την Ελλάδα. Θεωρεί ότι πρόκειται για προσπάθεια εκβιασμού».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα