Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Απρ 11th, 2016

Κριτική και αυτοκριτική από την Λαγκάρντ

hbghjbgΜε κριτική,αλλά και αυτοκριτική διάθεση η επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησε στο περιοδικό Bloomberg Markets για την πορεία της Ελλάδας και τον ρόλο των θεσμών.

«Αναγνωρίσαμε ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι (εμείς, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ) υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίπτωση ορισμένων μέτρων που προτείναμε.Υπερεκτιμήσαμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να αναλάβει την ιδιοκτησία των μέτρων που χρειάζονταν, γιατί κινηθήκαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα λεγόταν «δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν ήταν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι». Ετσι, πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε»δήλωσε η Κριστιν Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου απάντησε στην ερώτηση για το αν περιμένει ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ΕΕ. «Ναι, έτσι πιστεύω. Δεν έχουμε ξεφύγει από την ελληνική υπόθεση ακόμα. Νομίζω ότι οι σημερινές συγκυρίες ,με το προσφυγικό και τους μετανάστες, θα ενδυναμώσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς επηρέασε η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη, τοποθετείται διπλωματικά: Νομίζω ότι έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης απ’ ό,τι σε έμας. Δεν παίζουμε πολιτικό ρόλο και δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές συζητήσεις και προβλέψεις για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό συμβαίνει και πρέπει να προσέχουμε τον λαϊκισμό. Ηταν όμως ένας βασικός παράγοντας για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Απαντώντας σε μια περισσότερο προσωπική ερώτηση, το πότε οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για την ίδια απάντησε: «η δουλειά μας είναι να δανείζουμε χρήματα απ’ όλη την διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένων χωρών με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμα και από φτωχές χώρες της ευρωζώνης σε μια χώρα που πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και η οποία είχε αλλοιώσει τα οικονομικά της στοιχεία.

Οποιος αντιπροσωπεύει τη διεθνή κοινότητα πρέπει να πει «Αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει». Αυτό είναι μια διαρκή διαδικασία. Το βλέπω σαν καθήκον εδώ στο ΔΝΤ να μην είμαι αυτάρεσκη, να υπολογίζω την ακρίβεια των αριθμών, την πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, να μετρώ το πιθανό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων και να επαναγκαταστήσω την αξιοπιστία και την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται και να περιμένει ότι τα πράγματα θα λυθούν από μόνα τους. Οι Ελληνες ηγέτες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη ‘ιδιοκτησία’ στην επανίδρυση της χώρας τους».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo