Ισλανδία:Νέα διαδήλωση για τα «έγγραφα του Παναμά»

People gather to demonstrate against Iceland's prime minister, in Reykjavik on Monday April 4, 2016. Iceland's prime minister insisted Monday he would not resign after documents leaked in a media investigation allegedly link him to an offshore company that could represent a serious conflict of interest, according to information leaked from a Panamanian law firm at the center of an international tax evasion scheme. (AP Photo/Brynjar Gunnarsson)

Τις δυνάμεις της αναμετρά το Σάββατο η αντιπολίτευση στην Ισλανδία μέσα από τη μεγάλη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης που έχει οργανώσει στο Ρέικιαβικ, για έκτη συνεχόμενη ημέρα μετά την δημοσίευση των Panama Papers, που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον.

Καθώς η δεξιά πλειοψηφία αποφάσισε να μην παραχωρήσει την εξουσία, αλλάζοντας απλώς επικεφαλής της κυβέρνησης, οι υπέρμαχοι της νέας προσφυγής στις κάλπες καλούνται να συγκεντρωθούν το απόγευμα μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Η διαδήλωση, όπως και των προηγούμενων ημερών, δεν τελεί υπό την αιγίδα κάποιου συγκεκριμένου κόμματος, ή άλλης οργάνωσης κι ούτε υπάρχουν σημαίες, ή διακριτικά κάποιου τέτοιου πολιτικού οργανισμού.

Την περασμένη Δευτέρα, η αστυνομία υπολόγιζε σε 8.000 κι οι διοργανωτές σε 22.000 τους ανθρώπους που κατέκλυσαν τους δρόμους στην ιστορική κινητοποίηση που προκάλεσε την πτώση του Γκουνγκλάουγκσον, για τον οποίον οι αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), για τις σχέσεις του με off-shore εταιρείες, έπεσαν ως πέλεκυς.

Ο διάδοχός του, Σιγκούρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον χαίρει της εμπιστοσύνης του 23% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου του Ρέικιαβικ, ενώ το 51% των Ισλανδών απαιτεί εκλογές τον Μάιο, ή τον Ιούνιο. Το 26% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τον πρωθυπουργό οι εκλογές να προκηρυχθούν για τον Οκτώβριο, ενώ το 23% θα επιθυμούσε η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία της, ως την Άνοιξη του 2017.

Οι διαδηλωτές αξιώνουν επίσης επί πίνακι την κεφαλή του υπουργού Οικονομικών Μπιάρνι Μπενέντικτσον, που αναφέρεται στα Panama Papers ως μέτοχος σε εταιρεία στις Σεϋχέλλες, όπως και της ομολόγου του των Εσωτερικών Όλεφ Νόρνταλ, συνέταιρου με τον σύζυγό της μίας επιχείρησης στον Παναμά. Αμφότεροι ισχυρίζονται πως δεν είχαν καμία συναλλαγή μέσω αυτών των εταιρειών.

Η οργή των κατοίκων της μικρής αυτής νησιωτικής χώρας (320.000 κάτοικοι) αντανακλά το μέγεθος του σκανδάλου των off-shore εταιρειών για μία τέτοια κοινωνία. Σύμφωνα με το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 600 Ισλανδοί μνημονεύονται στα «έγγραφα», αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αναφορικά με το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού, όπως διατείνεται Ισλανδός δημοσιογράφος που συνεργάσθηκε την ICIJ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα