330 εκατ. ευρώ για επισιτιστική βοήθεια

«Παρότι έχει ανακοπεί ο ρυθμός πτώσης της οικονομικής κατάστασης του μέσου Ελληνα πολίτη, τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η κρίση είναι μεγάλα» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών.

Tην επίσπευση των διαδικασιών ένταξης στο πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠΙ) με ωφελούμενους πάνω από 550.000 πολίτες που ζουν στο όριο της φτώχειας, προκειμένου να καλυφθούν ακόμα περισσότεροι άποροι από όλους τους νομούς και τους δήμους της χώρας, ζήτησαν χθες, από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, οι υπουργοί Εσωτερικών,Τ. Θεοδωρικακός, Εργασίας, Γ. Βρούτσης, και η αρμόδια, για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, υφυπουργός Δόμνα Μηχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας.

Στη συνάντηση, με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, στην οποία διοργανώτρια αρχή ήταν το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), συζητήθηκαν όλες οι δράσεις του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας ΤΕΒΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ, για το διάστημα 2014-2020, με κυρίαρχη αυτή του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι δράσεις του προγράμματος από το 2014 μέχρι σήμερα, η πορεία απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων, αλλά και οι περιοχές που υλοποίησαν σε ικανοποιητικό βαθμό μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων τα χρήματα του ΤΕΒΑ.

«Είναι υποχρέωσή μας, ως μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία, να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα φτώχειας, γι’ αυτό και κάνω έκκληση σε όλους τους εκπροσώπους των δήμων και των περιφερειών να σπεύσουν και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει το ΤΕΒΑ. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το πρόγραμμα τελειώνει στις 31/12/2020», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Νομίζω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η τελευταία δεκαετία στη χώρα ήταν πάρα πολύ δύσκολη και έχει αφήσει πολύ άσχημα σημάδια στο κοινωνικό σώμα της Ελλάδας. Τα περσινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν ότι περίπου ένας στους τρεις Ελληνες και Ελληνίδες είναι στην κατηγορία των φτωχών ή απειλείται άμεσα να τεθεί στο περιθώριο. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό, κυριολεκτικά, που μας δείχνει πως, παρότι έχει ανακοπεί ο ρυθμός πτώσης της οικονομικής κατάστασης του μέσου Ελληνα πολίτη, τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η κρίση είναι μεγάλα. Πιστεύω ότι, εάν έχει μείνει όρθια η ελληνική κοινωνία, αυτό οφείλεται κυρίως στον θεσμό της οικογένειας, ο οποίος είναι πανίσχυρος στην Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, επικρίνοντας παράλληλα «τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας όπου ζει το 1/3 του πληθυσμού», γιατί, όπως είπε, «18 εκατομμύρια ευρώ, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή καθόταν και τα κοίταζε. Κατά τα άλλα, ήταν ευαίσθητη για τους φτωχούς, τους αδύναμους και όλους όσοι χρειάζονται τη στήριξη της κοινωνίας και της πολιτείας…».

Για την ετοιμότητα των συναρμόδιων υπουργείων «σχετικά με τη βελτίωση του συντονισμού σε κεντρικό επίπεδο και την επίλυση των διαχειριστικών αδυναμιών» διαβεβαίωσε η Δ. Μιχαηλίδου, σημειώνοντας ότι μόνο το 7,5% των πόρων του προγράμματος έχει απορροφηθεί.

«Η φτώχεια δεν είναι αναπόδραστη μοίρα για όσους ένα γύρισμα της ζωής τούς έφερε αντιμέτωπους με το άδειο πιάτο, την απώλεια του σπιτικού τους, την υλική στέρηση στις πιο επώδυνες εκδοχές της. Η φτώχεια μπορεί να αποτελέσει παρελθόν, με κατάλληλες πολιτικές που θα στηρίζουν και θα ενεργοποιούν όσους πλήττονται από αυτήν», σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα