Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή(Βίντεο)

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή .Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μία θυελλώδη συνεδρίαση που ξεκίνησε περίπου στις 7:30 το απόγευμα και διήρκεσε περισσότερο από επτά ώρες.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

oles-oi-programmatikes-dilwseis-tsipra-sti-bouli.w_l

Τσίπρας

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη, τη Διαφθορά και τη Διαπλοκή.

Συγκεκριμένα,ο κ.Τσίπρας είπε«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τις ευχαριστίες μου στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ που μου έδωσαν την εξαιρετική ευκαιρία να προκαλέσω τη συζήτηση. Θέλω να τους ευχαριστήσω, διότι είναι μία συζήτηση που έπρεπε να γίνει. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Για να μην παραδοθούν στη λήθη τα έργα και οι μέρες σας. Για να μην παραγραφούν στη συνείδηση του ελληνικού λαού οι εγκληματικές σας ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων» .

Παράλληλα,συνέχισε,«Η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησής μας στη δικαιοσύνη, νόμιζε ότι θα μπορέσει να προκαλέσει θόρυβο ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Νόμιζε ότι αυτό θα είναι προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης. Δεν πρόκειται για αφέλεια αλλά για θράσος και αλαζονεία».

Επίσης,ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε«Μέσα στη βιασύνη και την αλαζονεία σας δεν σκεφτήκατε καν ότι με αυτόν τρόπο μόνοι σας θα ανοίγατε το Κουτί της Πανδώρας και προκαλείτε την τύχη σας και θα υποστείτε στραπάτσο» .

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η δικαιοσύνη είναι βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός, από βάσανα και παρεμβάσεις, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, συγκαλύψεις και ολιγωρίες και έκανε λόγο για «χάος που αν δεν είναι σκοπίμως διαμορφωμένο, είναι σκοπίμως αφημένο».

Επίσης,απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι «καλό είναι να μην διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας δώσατε την αφορμή να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη επικαλούμενοι μία συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Τσατάνη.Τόνισε ότι για την εν λόγω υπόθεση που αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση τις επόμενες μέρες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν οι τράπεζες με τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Είπε ότι το πόρισμα δεν θα βγει του «Αγίου Ποτέ», αλλά Θα βγει το αργότερο στα τέλη του Μάη.

«Θέλω να δεσμευτώ ότι η υπόθεση αυτή με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα επειδή καταθέσατε μια τροπολογία σε μια νύχτα που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν», σημείωσε. Τόνισε ότι οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν κατά κεραίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε 13 παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη ενώ εξαπέλυσε πυρά ιδιαίτερα στην τριετία της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

«Αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με το θράσος τους , για την απύθμενη υποκρισία», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι τη συγκεκριμένη τριετία «χάθηκε η μπάλα».

Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις πολλές φορές ακόμα και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση, για να σχολιάσει ότι «ήταν πολλές κι αυτές», φέρνοντας ως κορυφαίο παράδειγμα την «παράλειψη», όπως είπε, να παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές η λίστα Λαγκάρντ. Κατηγόρησε την τριετία για συγκάλυψη του μεταπολιτευτικού σκανδάλου της Siemens και μίλησε για «απαράδεκτο» εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφτηκε ανάμεσα στο δημόσιο και την εταιρεία. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών διεκδικώντας την επαναδιαπραγμάτευση αυτού του συμβιβασμού με τη Ζίμενς και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε αυτή την επιτροπή.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση «πρέπει να τελειώσει οριστικά αυτή η ντροπή» του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και οι υπουργοί πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε πολίτης, τόνισε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπασταύρου μίλησε για τρανταχτό παράδειγμα που λειτουργεί ως σύμβολο του «ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος».

Απευθύνοντας «το κύριο πολιτικό ερώτημα που αφορά» τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός ρώτησε: «Γιατί καλύπτεται αυτό το δίδυμο Σαμαρά-Παπασταύρου;».

Τόνισε ότι δεν κατανοεί γιατί δεν παίρνει αποστάσεις από το «σκοτεινό πρόσφατο παρελθόν του κόμματός του», γιατί «τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή ακόμα σαν να ήταν δικός σας συνεταίρος;». Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ στην ομιλία του να διαλευκάνει αυτή την απορία, όπως επίσης και την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών. « Αντί να απειλείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με αγωγές επειδή σας ζητούν εξηγήσεις, θα σας πρότεινα να τις δώσετε», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο Αλέξης Τσίπρας,εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η παρουσία σας ήταν εξαιρετικά αμήχανη. Κατέθεσα 13 παρεμβάσεις. Δεν δικαιολογείτε η αμηχανία σας. Αντί να μου σχολιάσετε κάτι εξ αυτών ήρθατε και καταθέσατε ένα σκίτσο του Αρκά. Η συζήτηση αυτή είναι πολύ σοβαρή. Σας καλώ να σοβαρευτείτε. Το να συζητά κανείς για διαπλοκή είναι εύκολο αλλά να βάζει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων είναι δύσκολο. Πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα. Δεν είπατε τίποτα για τη διαπλοκή., Δεν μας είπατε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε».

Παράλληλα,ο  πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «θα φροντίσουμε το επόμενο διάστημα με ένα νομοσχέδιο να άρουμε αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία της δικαιοσύνης» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια εικόνα διάλυσης της οικονομίας, διάλυσης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης η οποία δεν είναι κατά την άποψή του ένα παγκόσμιο θέμα. Παρ όλα αυτά, η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει πλήρως τη βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διέλυσε τη χώρα».»ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έφερε μια συμφωνία, που προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή και συζητάμε για μέτρα 5-6 δισ και όχι 90 δισ όπως εσείς. Οι αρχικές προβλέψεις ήταν να έχουμε μια τεράστια ύφεση και στην πραγματικότητα έχουμε σταθερότητα».

Επίσης,ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «παρά τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες και την επιβολή των capital controls, το 2015, υπερβήκαμε το στόχο σε έσοδα. Την εποχή του δικού σας succes story, είχατε για το ’14 στόχο 1,5% ενώ εμείς βρήκαμε πλεόνασμα 0,4%. «Θέλετε να μιλήσετε με νούμερα, να μιλήσουμε. Δεν ισχυρίζομαι ότι η κατάσταση στην κοινωνία είναι παραδεισένια, κάθε άλλο. Από την άλλη πλευρά το να δημιουργείτε διαρκώς ένα κλίμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ κατάφεραν να διαλύσουν την οικονομία ενώ εσείς τα πηγαίνατε περίφημα δεν μπορεί να σας πιστέψει κανένας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.»Μιλήσατε για την αδαή κοινωνική πλειοψηφία. Πάντως στις δημοκρατίες, για κακή σας τύχη, οι πλειοψηφίες είναι αυτές που αποφασίζουν» είπε ακόμη.

Εντός Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης ζητά παραίτηση Μουζάλα και εκτός το παίζει Ευρωπαίος, ότι δεν παραιτούνται για τέτοια υπουργοί, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «περιγράψατε μια κατάσταση διάλυσης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και δεν μπορώ να παραλείψω το γεγονός ότι πηγαίνετε στις Βρυξέλλες και φοράτε ένα άλλο κοστούμι, πιο ευρωπαϊκό»

Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Όταν βγαίνετε στο εξωτερικό διαβεβαιώνετε τους εταίρους ότι «δεν βιάζομαι», η χώρα είχε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν χρειάζεται και τέταρτη

Τέλος,ο κ.Τσίπρας είπε»Δεν σας έφτασαν οι τρεις εκλογές που χάσατε; Θέλετε να χάσετε και τέταρτη; Ξαναπαίζεται στο μέγιστο κρεσέντο του, το σενάριο, το χιλιοπαιγμένο της αριστερής παρένθεσης προκειμένου να δημιουργήσετε ένα κλίμα. Είναι χιλιοπαιγμένο το έργο. Ωραίο το παραμύθι της παρένθεσης, αλλά ο δράκος ψόφησε, έγινε κατοικίδιο, που ούτε καν νιαουρίζει. Ξεχάστε τις εκλογές κ. Μητσοτάκη για να μην είστε ο νεότερος αρχηγός της παράταξης που φεύγει νωρίτερα».

 

KIRIAKOS_533_355

Μητσοτάκης

 

Κατά την πρωτολογία του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης,στην ομιλία του στη Βουλή ,εξαπέλυσε πυρά εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου και τους δύο εταίρους πως παραδίδουν μία χώρα σε διάλυση και απομονωμένη στην Ευρώπη, αδυνατώντας να δώσουν έστω και την παραμικρή λύση στα πολλά και ανοιχτά μέτωπα, που ταλανίζουν τους πολίτες.

Συγκεκριμένα,ο πρόεδρος της ΝΔ είπε,»Σε μία κανονική χώρα η λειτουργία της Δικαιοσύνης δε θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης της Βουλής. Στα ευρωπαϊκή κράτη όλοι σέβονται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από μία κανονική Δημοκρατία. Δεν είστε κατήγορος, αλλά κατηγορούμενος. Παραδίδεται μία χώρα διάλυσης. Είστε κατηγορούμενος γιατί παριστάνετε πως δήθεν διαπραγματεύεστε. Γιατί προδώσατε τα όνειρα και τις ελπίδες αυτών που σας πίστεψαν, αλλά βιώνουν στην πράξη τη χειρότερη εκδοχή του λαϊκισμού. Είστε ο βασικός υπεύθυνος για τη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της πρωτολογίας του στη Βουλή, εγκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως έχει πει «τα χειρότερα ψέματα που έχει πει πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Παράλληλα,ο πρόεδρος της Ν.Δ  είπε ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τη μνημειώδη ανικανότητά σας» και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, είπε απευθυνόμενος στους Α. Τσίπρα- Π.Καμμένο πως : Είστε κυβέρνηση υπό κατάρρευση».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι: «Η Ελλάδα θα μείνει δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα ό,τι κι αν έχετε στο μυαλό σας» ενώ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι είναι θρασύς μιλώντας για καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Το μόνο που ενδιαφέρει τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η παραμονή στην εξουσία, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως ο δήθεν αγώνας εναντίον στη διαπλοκή και τη διαφθορά είναι το τελευταίο καταφύγιό τους.

«Δεν χρωστάμε , δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ .

Επιπλέον,ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές πριν όπως είπε  «οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή».«Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε κ. Τσίπρα, να φύγετε πριν οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή», Οδηγήσατε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει λόγος. Η χώρα δεν σας αντέχει άλλο. Και αφού, όπως φαίνεται, αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση, ας δώσει τη λύση ο λαός.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκη ,συνέχισε την σφοδρή επίθεση,ενώ έκανε εκτεταμένη αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα,ο κ.Μητσοτάκης είπε«Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη κ. Τσίπρα. Όταν εισηγούμασταν εμείς τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ εσείς τις καταδικάζατε ως νεοφιλελεύθερες. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση».

Επίσης,συνέχισε«Αλλά και ο κ. Γκουρία έγινε αγαπημένος σας συνομιλητής μετά την κα Μέρκελ. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα κ. Τσίπρα. Όλες οι δημοσκοπήσεις πιστεύουν ότι η 9 στους 10 ότι η χώρα πάει στη λάθος κατεύθυνση. Ας υποθέσουμε ότι διαφωνούμε στην ερμηνεία για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αυτούς τους 15 μήνες.Σας προτείνω κ. Τσίπρα μία έντιμη συμφωνία. Εμείς θα ψηφίσουμε για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα δάνεια στα κανάλια και τα κόμματα. Εσείς θα ψηφίσετε όμως την εξεταστική επιτροπή για τα capital controls και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Για να μάθουμε πραγματικά την αλήθεια. Να κληθεί ο κ. Βαρουφάκης να μάθουμε αν υπήρχε σχέδιο Β. Κατανοώ τη μεγάλη ανάγκη την οποία έχετε να υπερασπιστείτε στελέχη σας. Όπως τον κ.Καρανίκα. Το πρόβλημα είναι ότι τον προσλάβατε στη γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για μια διορισμούς ανθρώπων των ΜΜΕ σε κυβερνητικές θέσεις φέρνωντας μάλιστα παράδειγματα από συγκεκριμένα έντυπα που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ απέκτησαν εκτεταμένη πρόσβαση σε κρατική διαφήμιση,ενώ τέλος επέμεινε στη θέση του για παραίτηση της κυβέρνησης.

gennimata

Γεννηματά

H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά,κατά την  πρωτολογία της στη Βουλή,τάχθηκε υπέρ της πρότασης  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα,η κ.Γεννηματά είπε«Ο λαός πρέπει να ξέρει τα λάθη όλων μας, τις ευθύνες, τις παραλείψεις. Θα στηρίξουμε την πρότασή σας για Εξεταστική για όλα τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Γιατί όμως δεν τολμάτε να πείτε «ναι» στην πρότασή μας για Εξεταστική για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια από το 2000 και μετά;», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Δεν μας αγγίζουν οι αναφορές σας στα οικονομικά των κομμάτων. Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα μόνοι μας. Εξαντλήσαμε τους ελέγχους και όλα τα πορίσματα βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα. Δεν έχουμε να καλύψουμε τίποτα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα απολύτως».

Παράλληλα,αναφερόμενη στις 13 ρυθμίσεις υπέρ της διαπλοκής που κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η κ. Γεννηματά σχολίασε: «Μιας και δεν καταφέρατε να ακυρώσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, ακυρώστε τις 13 ρυθμίσεις με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάνει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. «Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί την χειραγώγηση του κράτους και της Δικαιοσύνης. Είμαστε μία χώρα που δεν υπάρχει μόνο capital control, αλλά και Justice control», είπε και υπογράμμισε πως «όποιος έχει παραβεί τους νόμους, να πληρώσει όποιος και αν είναι. Αυτό όμως δεν αποτελεί άλλοθι για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη».

Τέλος,η κ.Γεννηματά εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί «πυροτέχνημα και αντιπερισπασμό του λαού από τα αδιέξοδά του» και μία «πρωτοβουλία πολωτική, διχαστική».

Κατά τη δευτερολογία της στη Βουλή,η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά,ανέφερε «Απογοήτευση. Επτά ώρες για το τίποτα. Επτά ώρες χαμένες» .

Παράλληλα,η κ.Γεννηματά είπε«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε στο ζήτημα της δικαιοσύνης, της διαπλοκής και της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Είχαμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αλλαγών και να βελτιώσουμε την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Η ευκαιρία χάθηκε» ενώ πρόσθεσε«Αναρωτιόμαστε γιατί έγινε αυτή η συζήτηση. Έγινε για να στηθεί ένα σκηνικό, μία παράσταση διχασμού και πόλωσης. Αυτή η πόλωση που επί έξι χρόνια οδηγεί τον ελληνικό λαό όλο και πιο βαθιά στην κρίση».

Τέλος,η κ.Γεννηματά σημείωσε «Για την ουσία της συζήτησης δεν ακούσαμε απολύτως τίποτα, ούτε μία πρόταση. Όλη η ιστορία ήταν να έρθουμε εδώ για να χτιστεί ξανά ένα κακέκτυπο του δικομματισμού. Για να ξεχάσουν οι Έλληνες τον χαμένο παράδεισο που τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας αλλά δεν μπορεί να παραδώσει» .

 

koutsoumpas_vouli_0 Κουτσούμπας

O γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,κατά την πρωτολογία του στη Βουλή είπε «Όλος ο 20ος αιώνας και οι αρχές του 21ου αιώνα είναι γεμάτες από τέτοιες «μάχες». Δεν αποτελεί πρωτοτυπία η σημερινή συζήτηση».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι και την περίοδο του δικομματισμού ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ η διαφθορά προτασσόταν όσο περισσότερο τα δύο κόμματα πλησίαζαν το ένα το άλλο.

«Σας έχουμε μάθει. Κάθε φορά που τα κόμματα των μνημονίων ένιωθαν την λαϊκή πίεση και αγανάκτηση, και συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, ανασύρονταν από τα συρτάρια η διαπλοκή, η σκανδαλολογία», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αφορούν αναδιανομή της πίτας ανάμεσα στα παλιά και τα νέα τζάκια, υποστήριξε και κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει την συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με την SIEMENS, αντί να δημιουργεί Επιτροπές.

Για το ΚΚΕ το πρόβλημα από το οποίο προκύπτει η διαπλοκή είναι ο «κεφαλαιοκρατικός ανταγωνισμός». «Τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα πάντα σχετίζονταν με την ανάδειξη νέων τζακιών», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, εκτιμώντας ότι «ο ένας βγάζει τα βρόμικα του άλλου στη φόρα ως μέσο προώθησης των δικών του συμφερόντων»

«Η απαίτηση για μέχρι τέλους διαλεύκανση όλων των σκανδάλων δεν πρέπει να οδηγεί σε συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών των λαϊκών προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας υπενθυμίζοντας προτάσεις του ΚΚΕ για την διαφάνεια.

Κατά τη δευτερολογία του ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,υπογράμμισε «Πρόκειται για έναν καυγά που βολεύει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τα προβλήματα της αξιολόγησης, τα νέα μέτρα και το προσφυγικό. Και το μόνο που αποκαλύπτεται είναι η ίδια πολιτική κατεύθυνση των ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατίας ,ενώ πρόσθεσεπως: «Αν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα τότε φτιάξε μια εξεταστική επιτροπή»

 

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως: «Εμείς παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεση της εισαγγελέα. Δεν έχουμε αντίρρηση που συζητιέται στη βουλή, γιατί δεν έχουμε αυταπάτες ότι με αυτές τις υποθέσεις θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και η πραγματικότητα. Η δικαιοσύνη κατά τη γνώμη μας ποτέ δεν ήταν, ούτε θα είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε κυβέρνηση, ούτε ουσιαστικά, ούτε διαδικαστικά» και κατέληξε: «Το επίδικο είναι η μη άσκηση ποινικής δίωξης στο Βγενόπουλο, γίνεται προσπάθεια να μας πείσετε ότι το σάπιο σύστημα θα γίνει πιο δίκαιο, πιο ενάρετο. Το κόμμα μας δεν υποτιμά το θέμα γι΄ αυτό και έχει προτείνει μια σειρά μέτρων»

 

imagehandler-125

Θεοδωράκης

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης,κατά την  πρωτολογία του στη Βουλή είπε  «Η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ήταν το αγαπημένο σπορ όλων των κυβερνήσεων. Ζήτημα είναι αν θα βρεις έναν δύο πρωθυπουργούς που δεν προσπάθησαν ή που δεν πρόλαβαν να στήσουν, το δικό τους παραμάγαζο μέσα στη Δικαιοσύνη. Και για εσάς από ό,τι φαίνεται ήταν μεγάλη προτεραιότητα»

Παράλληλα,ο κ.Θεοδωράκης είπε  «ναι» στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ενώ πρόσθεσε »Εμείς δεν θα δανειστούμε από τις τράπεζες, διεξάγουμε προεκλογικές εκστρατείες με δεκαχίλιαρα, δώστε κι εσείς στη δημοσιότητα τα εκατομμύρια που ξοδέψατε στους προεκλογικούς αγώνες Σεπτέμβρη και Γενάρη. Δεν είμαστε λωτοφάγοι , για να αφισοκολληθεί η χώρα χρειάζονται εκατομμύρια κι εσείς το πράξατε δύο φορές»

Επίσης,ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε  αρκετές φορές στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Όπως είπε, οι δυο τους «ενώνουν δύο συστήματα που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια. Και στόχος αυτών των συστημάτων είναι η χειραγώγηση των λειτουργών της δικαιοσύνης. Είναι συστήματα που γεννήθηκαν από τους συντηρητικούς της χώρας. Και τώρα υιοθετούνται με ενθουσιασμό από τους συντηρητικούς της αριστεράς. Αυτή η ανίερη συμμαχία δείχνει και τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ του παλιού και του νέου παλιού».

Έκανε λόγο για «δεξιά μετεγγραφή» Παπαγγελόπουλου και σχολίασε: «άλλο Παπαγγελόπουλος και άλλο Ντι Πιέτρο».

 

 590_282c5187569b2bd9238dffbd39d72f56 (1)Καμμένος

O πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος,κατά την πρωτολογία του στην Βουλή,  δήλωσε ότι  «θα στηρίξω μέχρι τέλους» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «γιατί ούτε σπίτι πήρε από τον Χριστοφοράκο, ούτε συνέταιρος της διαπλοκής ήταν».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είπε«Προσκυνήσατε, κ. Μητσοτάκη, τον προδότη της παράταξής σας, Αντώνη Σαμαρά, για να κερδίσετε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας» .«Η ΝΔ από μαχητής κατά της διαφθοράς και του ΠΑΣΟΚ, έγινε συμμέτοχος. Δεν άλλαξα εγώ, η ΝΔ άλλαξε. Εγώ έκανα συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, δεν πήρε σπίτι από τον Χριστοφοράκο, ούτε ήταν εμπλεκόμενος στη Siemens», προσέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια, επισήμανε πως «ο κ. Σαμαράς έκανε βουλευτή το γιο του κ. Ψυχάρη και του έδωσε άφεση αμαρτιών».

Παράλληλα,ο κ.Καμμένος αναφορικά με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής,είπε«Όταν αντέδρασα για το λεκτικό λάθος του κ. Μουζάλα, υπέβαλα την παραίτησή μου και των υπουργών μου. Εσείς γιατί δεν καταθέσατε πρόταση μομφής κατά του κ. Μουζάλα;» .

Επίσης, συμπλήρωσε, απευθυνόμενος ξανά προς την αντιπολίτευση: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε στην κ. Μέρκελ ότι είμαι λαϊκιστής και θέλω να ανατρέψω την κυβέρνηση. Να προσέχετε τι λέτε στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Θα σας θυμίσω μία φράση που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Ανδρέα Παπανδρέου: Τα αιτήματα ενίοτε γίνονται και αποδεκτά».

Ο Πάνος Καμμένος άσκησε σφοδρή κριτική και στο ΠΑΣΟΚ , σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όταν κανείς μιλά για «σκελετούς» στα ντουλάπια, να σκεφτεί πρώτα ότι έχει τον μεγαλύτερο «σκελετό», τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη».

Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  απευθύνθηκε και στον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «κ. Θεοδωράκη, είχατε 17% στις δημοσκοπήσεις, πού πήγε; Το χάσατε στον δρόμο. Ράψατε κοστούμια πέντε φορές, περιμένετε να ανατραπεί η κυβέρνηση, δεν θα σας κάνουμε τη χάρη».

«Θα πληρώσετε όλοι για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της χώρας. Aυτή η κυβέρνηση θα παραμείνει όρθια, ζωντανή, με τη στήριξη του ελληνικού λαού για να φτάσετε επιτέλους εκεί που σας αξίζει, στην ελληνική δικαιοσύνη και να επιστρέψετε πίσω τα χρήματα που πήρατε εις βάρος του Δημοσίου », υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

 

basilis-lebentis

Λεβέντης

Ο  πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης κατά την ομιλία του στην Βουλή είπε ότι υπάρχουν πιέσεις στη δικαιοσύνη και ευθύνες έχει τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ακούσει κανείς τον κ. Τσίπρα θα νομίζει ότι ζει σε μια χώρα με λυμένα προβλήματα, δήλωσε ο κ. Λεβέντης.

Υπάρχουν πιέσεις στη δικαιοσύνη και ευθύνες έχει τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο κ. Λεβέντης διερωτήθηκε τι εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πάταξη της διαφθοράς.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ήταν πάντοτε υπέρ της Ευρώπης και της θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ. Ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι η χώρα έχει ανάγκη μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Τέλος ο κ.Λεβέντης προέβλεψε «Η κυβέρνηση αυτή δε θα μακροημερεύσει» και κάλεσε τους υπουργούς να μην κάνουν πράγματα που προδίδουν τη χώρα. «Και αν το κάνετε πιστεύω ότι το κάνετε από ανικανότητα» κατέληξε.

Παράλληλα, οξύτατο επεισόδιο προκλήθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο της Ν.Δ. και τον Πρωθυπουργό όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο τρίτος δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των εκβιασμών ήταν «στενός συνεργάτης» του Αλέξη Τσίπρα. Όρθιος ο Πρωθυπουργός του ζήτησε πολλές φορές να ανακαλέσει, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επέμενε στον ισχυρισμό του, επαναλάμβανε ότι «δεν ανακαλώ» και ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να καθίσει κάτω.

Ούτε μετά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού ανακάλεσε τον ισχυρισμό του ο κ. Μητσοτάκης ότι ένας από τους εκβιαστές ήταν στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Ως «κοινό συκοφάντη», αφού δεν ανακαλεί, τον χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας.

Δείτε το Βιντεο

 

Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Στη συνέχεια ο  ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε «Ζητώ από τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει ειδάλλως θα είναι ένας κοινός συκοφάντης».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντά στα στοιχεία που του κατέθεσα για τις σχέσεις του κόμματός του, με το κύκλωμα των εκβιαστών. Δεν έχει όμως δικαίωμα να συκοφαντεί από το βήμα της βουλής τον Πρωθυπουργό της χώρας, λέγοντας ότι ένας εκ των τριών δημοσιογράφων που εμπλέκονται στους εκβιασμούς ήταν συνεργάτης μου».

Δείτε το Βίντεο

 

Επίσης,νωρίτερα την οργή του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσαν τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος από το βήμα της βουλής.

“Είσαι αλητάμπουρας” ακούστηκε να του λέει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

“Βρίζετε όσο θέλετε” απάντησε ο κ. Καμμένος.

“Είσαι αλητάμπουρας” επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος.

“Θα πληρώσετε για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της χώρας” του είπε ο κ. Καμμένος.

Δείτε το Βίντεο 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα