Προς αναζήτηση πολιτικής «γραμμής» στη Δεξιά

 

Της Ελευθερίας Κοσμοπούλου


Ικανοποίηση επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πάγιο προβάδισμα που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ,  αυτό συμβαίνει μόνο επίσημα, διότι ανεπίσημα, φαίνεται πως η «αναταραχή» που επικρατεί στην «γαλάζια παράταξη» θα φέρει εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές μεταφέρουν κλίμα «κινητικότητας», το οποίο πιθανότατα θα εκφραστεί μέσω εμφάνισης άλλων φορέων και ίσως κομμάτων, που θα έχουν σαν  σκοπό να διαφυλάξουν κατά τους ίδιους, θέσεις και γραμμές, οι οποίες την δεδομένη στιγμή τίθενται σε κίνδυνο. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα τα σενάρια που ακούγονται περί φυγόκεντρων δυνάμεων όλο και «φουντώνουν».

Αρχικά, η πρώτη φυγόκεντρος φαίνεται πως κινείται προς το κέντρο, καθώς προβληματισμό προκαλούν σε πολλά στελέχη (κυρίως της καραμανλικής πτέρυγας), οι θέσεις που έχει εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομία, τα εθνικά θέματα, αλλά και πολλά κοινωνικά ζητήματα, οι οποίες θεωρούν ότι απομακρύνονται από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις του κόμματος,

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντείνονται οι ζυμώσεις και γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της σύστασης νέου πολιτικού φορέα, με τα βλέμματα να στρέφονται στην καθόλου τυχαία, κατά πολλούς, κοινή παρέμβαση των Ευάγγελου Αντώναρου, Κατερίνας Παπακώστα και Νίκου Καραχάλιου, εναντίον της προεδρικής “γραμμής” των πρόωρων εκλογών πριν από λίγες ημέρες, θέτοντας τους εαυτούς τους, τόσο ανοιχτά κατά της θέσης του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζητά εκλογές εδώ και τώρα.

Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα, το σενάριο δημιουργίας νέους κόμματος και από τα δεξιά της ΝΔ, έχει πέσει για τα καλά στο τραπέζι, με πληροφορίες να αναφέρουν πως «αιχμή του δόρατος» αποτελεί το «Μακεδονικό» ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι μεγάλη η απογοήτευση που επικρατεί για την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα αυτό, καθώς όπως εκτιμούν, δεν έχει προεξοφλήσει τη στάση της ΝΔ σε μία ενδεχόμενη πρόταση λύσης, γεγονός που δημιουργεί εξαιρετικά βαρύ φορτίο, το οποίο τόσο το κόμμα στο σύνολό του,  όσο και οι βουλευτές κατά μόνας θα κληθούν να σηκώσουν στο μέλλον τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν, τα πρόσωπα που φιγουράρουν για την δημιουργία νέου κόμματος και εκλογικής σύμπραξης, είναι του Γιώργου Καρατζαφέρη και Τάκη Μπαλτάκου, Φαήλου Κρανιδιώτη, καθώς και του Βασίλη Καπερνάρου . Όπως εκτιμούν οι ίδιοι, αν καταφέρουν να συμμαχήσουν, το  3% που θα τους επιτρέψει την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή είναι σχεδόν δεδομένο.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν, πως όλα τα παραπάνω «αρνητικά σενάρια» δεν πρόκειται να ευοδωθούν, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς η προοπτική για σύντομη διεξαγωγή των εκλογών και η σχεδόν δεδομένη  νίκη της «γαλάζιας παράταξης», πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, δεν θα αφήσει σε κανέναν το περιθώριο για διαμελισμό της Δεξιάς πριν από την κατάκτηση και την προοπτική επιστροφής στην εξουσία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα