Σε εξέλιξη η ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα(Βιντεο)

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα,προσγειώθηκε με το προεδρικό τζετ Air Force One στην Κούβα,κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε αδιανόητο.

Αυτή η ιστορική επίσκεψη είναι η πρώτη προέδρου των ΗΠΑ στην Κούβα τα τελευταία 88 χρόνια,γεγονός που επισφραγίζει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών μετά από δεκαετίες αντιπαλότητας.

Η άφιξη του Αμερικανού προέδρου, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες τους Μάλια και Σάσα, στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας πραγματοποιήθηκε γύρω στις 22.30 ώρα Ελλάδας.

Η Κούβα ετοιμάστηκε για την επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στρώνοντας καινούρια άσφαλτο στους  δρόμους και τοποθετώντας αμερικανικές σημαίες.Παράλληλα,τα  μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια με τις κουβανικές Αρχές  τις τελευταίες μέρες να  έχουν κάνει πάνω από 200 “προληπτικές” συλλήψεις ακτιβιστών.
Ο Ομπάμα εκτός από τον Ραούλ Κάστρο  θα έχει συναντήσεις με πλήθος επιχειρηματιών και αξιωματούχων,ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες εαν θα έχει επαφές με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.
«Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας, στην Αβάνα, η οποία επαναλειτούργησε πριν από μερικούς μήνες.
Παρόλα αυτά τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, με το υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Ροντρίγκο Μαλμιέρκα Ντιάζ, να υποστηρίζει ότι οι κινήσεις του Ομπάμα «είναι στη σωστή κατεύθυνση» προσθέτοντας βέβαια,ωστόσο «δεν μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο κανονικών σχέσεων, ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός» του νησιού.
Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία από θέατρο της Αβάνας, θα παρακολουθήσει τον αγώνα μπέιζμπολ της Εθνικής Κούβας με τους Τάμπα Μπέι Ρέις, αλλά και θα συναντηθεί με διαφωνούντες του καθεστώτος – άλλωστε έχει υποσχεθεί να μιλήσει με τον ομόλογό του και περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτός συζήτησης, ωστόσο, θέτει η αμερικανική πλευρά τη συνεχιζόμενη κατοχή της βάσης του Γκουαντάναμο.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα