«Λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό-Τι προβλέπει η συμφωνία

Συμφώνησαν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες πάνω στη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του Συμβουλίου στο twitter.

Ομόφωνη συμφωνία μεταξύ όλων των ηγετών της ΕΕ και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στην δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» ανήρτησε ο Ντόναλντ Τουσκ.

 

“Η συμφωνία με την Τουρκία έκλεισε”, έγραψε στο twitter και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Juha Sipila.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Bohuslav Sobotka σημείωσε στο twitter “Ολοι οι μετανάστες που θα φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, από την Κυριακή και μετά, θα στέλνονται πίσω”, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν εννοεί τους Σύρους πρόσφυγες ή τους μετανάστες γενικά.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που έδωσε ο Ντόναλτ Τουσκ στους 28 η συμφωνία ορίζει πως από την Κυριακή 20 Μαρτίου όσοι πρόσφυγες μπουν παράνομα στην Ελλάδα θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο αναφέρει: 

  • Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από την Κυριακή οι νεοεισερχόμενοι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
  • H νέα συμφωνία ουσιαστικά ξεκινά από την Κυριακή και αποτελεί ένα σαφές μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία ότι από την Δευτέρα θα πρέπει να εργάζεται πραγματικά πάνω στο προσφυγικό.
  • Μάλιστα, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά και τις αλλαγές στη νομοθεσία για το άσυλο και τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
  • Επίσης, η Τουρκία έχει μία εβδομάδα στην διάθεση της για να ετοιμάσει ένα λεπτομερές σχέδιο το οποίο θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πως θα δαπανήσει τα 3 δισ.ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην χώρα.
  • Δηλαδή, για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και την στέγαση που θα πρέπει να δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα για την βελτίωση της ζωής των προσφύγων στην Τουρκία.

Από την Κυριακή σε ισχύ η συμφωνία, αλλά στις 4 Απριλίου θα επιστρέψουν στην Τουρκία  
Οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς οι 28 και η Άγκυρα βάζουν τις τελευταίες πινελιές όσον αφορά τη συμφωνία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Οροφή οι 72.000 επιστροφές στην Τουρκία
Υπάρχει ένα νέο στοιχείο: Αν ο αριθμός των επιστρεφόντων πλησιάσει αλλά δεν ξεπεράσει τις 72.000, τότε ο μηχανισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Αν ξεπεράσει τις 72.000 τότε ο μηχανισμός θα πρέπει να σταματήσει καθώς οι 72.000 αποτελούν οροφή.
[There is a new element: If the number of migrant returns, come close but do not exceed 72,000, the mechanism will have to be reviewed. If it exceeds[ 72,000, then the mechanism will be discontinued, as 72,000 is a ceiling].

Επιβεβαιώνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στη νησιά
Τούρκοι αξιωματικοί θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, είναι μέρος της συμφωνίας
[Turkish officers will be on the Greek islands, it is a part of the agreement]

Σύμφωνα με τους επικριτές της, πρακτικά, η συμφωνία δημιουργεί φόβους για την Ελλάδα και όχι μόνο. Αφενός διατυπώνονται φόβοι ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ θα επιχειρήσουν μέχρι την Κυριακή να περάσουν τα σύνορα ενώ από την άλλη δημιουργεί ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Η Ελλάδα θα έχει περίπου… 36 ώρες στη διάθεσή της προκειμένου να εξετάσει ξεχωριστά καθε μία από τις αιτήσεις ασύλου, να παράσχει δικηγόρο και να εγγυηθεί δίκαιη αντιμετώπιση των προσφύγων.


 

Ακολουθούν επίσημες ανακοινώσεις

Λίγο πρν τις 18 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η τελική συνάντηση των 28 μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου με στόχο την επικύρωση της τελική συμφωνίας.

Αλ.Τσίπρας:Όποιος τολμά με σχέδιο στην Εξωτερική Πολιτική, έχει επιτυχίες

Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι «έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και τρεις μήνες, δηλαδή να έχουμε κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η οποία είναι διεθνής, αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της».

Όπως τόνισε, το ζήτημα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτό που πριν από 11 ημέρες έμοιαζε ως εγκαταλελειμμένο σχέδιο, δηλαδή η κοινή συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, και οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, με τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών,

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική διπλωματική νίκη για την Ελλάδα και στάθηκε στη σημασία της επίσκεψής του στη Σμύρνη, προ δέκα ημερών. «Θέσαμε στη Σμύρνη τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όποιος τολμά με σχέδιο στην Εξωτερική Πολιτική, έχει επιτυχίες».

Όπως είπε, αυτές τις ημέρες, αθόρυβα αλλά σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, η Αθήνα συνεργάστηκε ώστε να αποτραπούν παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας, η οποία ήθελε να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, και ενώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

«Καταφέραμε αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, αλλά και ένα που έχουμε παγώσει εμείς (31), να φύγουν από το τραπέζι», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «ανοίγουν άλλα κεφάλαια, η βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε.».

Σε αυτό το σημείο, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δέχτηκε να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου 33, αντί να ανοίξουν τα κεφάλαια που έχουν να κάνουν με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Σμύρνη, υπογράμμισε ότι «πήραμε αυτό που θέλαμε, επιτάχυνση συμφωνίας επανεισδοχής». «Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 800 επανεισδοχές», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι η Αθήνα απαίτησε πλήρη κάλυψη σε νομικό και πολιτικό επίπεδο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην απόφαση ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα θα εξετάζονται εξατομικευμένα και πρόσθεσε: «Απαιτήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά ότι η όλη διαδικασία θα γίνεται με τη στενή συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Διεκδικήσαμε και πήραμε απόφαση για ενίσχυση στις υποδομές, αλλά και σε προσωπικό, ιδίως στην υπηρεσία ασύλου».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για φίλτρα, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος: Η Τουρκία να χτυπήσει το δίκτυο των διακινητών, το ΝΑΤΟ να επιβλέπει τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, να δοθεί ισχυρό αντικίνητρο σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, όσοι έρχονται δεν θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία επανεγκατάσης.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο ζήτημα των προσφύγων που συρρέουν στην Ειδομένη, απευθύνοντάς τους έκκληση να μην παραμένουν στον καταυλισμό.

«Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε, τώρα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να εφαρμόσουμε αυτή τη δύσκολη συμφωνία», υπογράμμισε.

Νταβούτογλου: Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

«Σημαντική και ιστορική η σημερινή ημερομηνία όχι μόνο για το αποτέλεσμα της συμφωνίας αλλά από το γεγονός ότι μοιραστήκαμε τις ιδέες μας και για μία φορά ακόμη επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον» είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και την συριακή κρίση» πρόσθεσε.

«Η συμφωνία έχει και μία ανθρωπιστική διάσταση ακριβώς γιατί ο βασικός στόχος αυτής της συμφωνίας είναι να λάβουμε δράση για τα προβλήματα στο Αιγαίο και στη γειτονιά μας. Συμφωνήσαμε για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετακίνηση ότι θα πρέπει και η ΕΕ να δεχθεί τον ίδιο αριθμό προσφύγων στο δικό της έδαφος. Τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δικαίως» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

«Καθορίστηκαν συγκεκριμένα σχέδια και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ και πρέπει να τονίσουμε πως αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν στην Τουρκία. Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για τους Σύρους πρόσφυγες».

«Αποφασίσαμε να ανοίξουμε επίσης το κεφάλαιο 33 και να επιταχύνουμε το άνοιγμα κεφαλαίων τους επόμενους μήνες», συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου και αναφέρθηκε επιπλέον σε ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Τουσκ: Η συμφωνία αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ

«Σήμερα τελικώς καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μία συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

«Τις τελευταίες ημέρες έγιναν προσπάθειες για την επίτευξη της συμφωνίας με την οποία θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας που καταφθάνει στην Ευρώπη θα έχει ατομική αντιμετώπιση» τόνισε και συνέχισε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιούνκερ για τη συνεισφορά του και να τονίσω ότι η συμφωνία αυτή αφορά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ άσχετα με το μέγεθος που μπορεί να έχουν».

Γιούνκερ: Θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα 

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα και τη στηρίζουμε πλήρως γιατί η Ειδομένη δεν είναι η εικόνα που πρέπει να δίνουμε ως ΕΕ και πρέπει να φροντίσουμε να ρυθμιστεί το ζήτημα αυτό» σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Σημείωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για γίνει μετεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη» ενώ επέσημανε ότι η Κομισιόν θα δώσει 30 εκατ. προς τον ελληνικό στρατό για τα πρώτα έξοδα υποστήριξης των προσφύγων.

«Η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας θα αποτελέσει για την Ελλάδα μια τεράστια διοικητική πρόκληση και θα υπάρξει αρκετή υποστήριξη από τους θεσμούς για να μπορέσει να την αντιμετωπίσει.»τόνισε.

«Ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα ορισμένοι αξιωματούχοι για να υποστηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση και τα διοικητικά θέματα ενώ αύριο θα υπάρξει μια συνάντηση στην Αθήνα γι’ αυτό» πρόσθεσε.

«Η συμφωνία είναι πρακτική και εφαρμόσιμη, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και θα μπορέσει να υλοποιηθεί όπως είναι» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει διορισμός ειδικών υπάλληλων από όλους τους εμπλεκόμενους για την υλοποίηση της.

Ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για σκληρές αλλά δίκαιες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ενώ αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισ ευρώ.

 

Μέρκελ: Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι είναι αρκετά όσα συμφωνήσαμε

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσει εμπόδια και μεγάλες νομικές προκλήσεις, μολαταύτα υποστήριξε πως έχει «αμετάκλητη ορμή».
Η Μέρκελ εξέφρασε συγκρατημένη ικανοποίηση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας στη διαπραγμάτευση για την οποία η ιδία συνέβαλε καθοριστικά. Η συμφωνία προβλέπει πως η Τουρκία θα προχωρά στην επανεισδοχή όλων των παράτυπων μεταναστών που περνούν από το έδαφός της στην Ελλάδα με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.
«Δεν τρέφω καμιά ψευδαίσθηση πως αυτό που συμφωνήσαμε σήμερα θα συνοδευτεί από περαιτέρω εμπόδια. Υπάρχουν μεγάλες νομικές προκλήσεις τις οποίες πρέπει τώρα να ξεπεράσουμε», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Όμως νομίζω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία η οποία έχει αμετάκλητη ορμή και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα, το ότι καταφέραμε να υπάρξει συμφωνία για όλα αυτά ανάμεσα στους 28 σήμερα», πρόσθεσε η Μέρκελ, κρίνοντας ότι η έκβαση της Συνόδου Κορυφής δείχνει ότι η ΕΕ είναι ακόμη ικανή να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και να διαχειρίζεται περίπλοκες κρίσεις.

Φάιμαν: Πρέπει να αποκλείσουμε κάθε παράνομη οδό εισόδου στην Ευρώπη

Αμέσως μετά την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας, ο Βέρνερ Φάιμαν έκανε δηλώσεις στις Βρυξέλλες αναφέροντας για το προσφυγικό. Θα πρέπει να κοιτάζουμε να μην υπάρχουν εγκληματικές τάσεις. Κάθε είσοδος πρέπει να είναι νόμιμη. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι έχουμε πολύ κόσμο που θέλει να μπει στην Ευρώπη. Μήπως δεν φτάνει να κλείσουμε έναν δρόμο προς την Ευρώπη και να ανοίξουν άλλοι. Πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους εγκληματικότητα. Αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα για βίζα, πρέπει να γυρίζουν πίσω. Πρέπει να λάβουμε μέτρα. Όποιος μπαίνει στην Ευρώπη πρέπει να μπαίνει νόμιμα, για αυτό θα πρέπει να κλείσουν οι δρόμοι. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. Δεν περιμένουμε να έρθουν τόσοι πολλοί στην Αυστρία, όσοι είναι και στη Γερμανία. Ενα από αυτά τα μέτρα είναι η νόμιμη είσοδος προσφύγων. Τώρα κάνουμε ότι μπορούμε, έχουμε πει να πάρουμε πάνω από 50.000 μετανάστες που έρχονται νόμιμα και όχι παράνομα. Να μας πει και η Γερμανία και τα άλλα…

 

 

 

Διεθνής αμνηστία: Φρικτή συμφωνία, ντροπή

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προκάλεσε ήδη πάντως έντονες αντιδράσεις.

Με ένα αιχμηρό σχόλιο υποδέχθηκε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Iverna McGowan την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας:

«Η φρικτή συμφωνία σφραγίστηκε – Ντροπή στην Ε.Ε.» έγραψε στο twitter.

Ενώ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής καμπάνιας της Διεθνούς Αμνηστίας Μαρίνα Σεράνο Μαρτίν ανήρτησε ένα αντίστοιχο σχόλιο συνοδευόμενο από μια εύγλωττη φωτογραφία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα